Finalitzen els treballs per adequar la llera del riu Congost

Última revisió 18-09-2020 12:52
18/09/2020

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat els treballs per adequar un tram de la llera del riu Congost que havia estat malmès pel temporal Gloria.

El temporal, a finals de gener de 2020, havia fet pujar el nivell de l’aigua del riu, juntament amb la velocitat assolida, va provocar la desestabilització un dels trams laterals dels marges de l’endegament del riu en zona urbana (concretament, en el tram comprès entre el carrer de l’Adoberia a la cantonada amb el carrer Ovidi Montllor).

L’actuació, que ha suposat una inversió propera als 30.000 euros per via d’emergència, ha finalitzat després d’un mes de treballs. El director de l’ACA, Lluís Ridao, l’alcaldessa de la Garriga, Dolors Castellà, i la regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan, han comprovat sobre el terreny el tram del riu després de l’actuació.

Tècnica pionera

Per estabilitzar el marge afectat, s’ha desenvolupat una solució d’estabilització amb una tècnica de bioenginyeria basada en un mur del tipus Krainer, que és una estructura semiflexible feta amb diferents pisos de fusta d‘avet del tipus Douglas (Pseudotsuga menziesii) entrellaçats.

S’ha revegetat l’estructura amb estaques i plantes arbustives d’espècies autòctones (Cornus sanguinea, Salix eleagnos, Salix cinerea, Vitex agnus-castus, entre d’altres) entre els diferent pisos per a facilitar el correcte i ràpid recobriment per a facilitar l’estabilització.

Per tal d’impedir que la terra es dispersi en cas de pluges intenses mentre creixen  els arbustos, en els frontals s’han col·locat rolls estructurats de fibra de coco d’alta densitat i gabions flexibles a la base del pisos baixos.

En altres punts de la llera, aigua amunt del nucli urbà, s’han fet altres actuacions consistents en la retirada d’arbres caiguts i que incrementaven el risc d’inundació. També s’ha retirat un cotxe que estava a la llera del riu Congost.

Riu Congost
Riu Congost