Recollida Porta a Porta

Què és el Porta a Porta?

El Porta a Porta és un sistema de recollida de deixalles que consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida, separats, davant la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada residu.

Es un sistema de referència en l’àmbit internacional. A Catalunya ja són uns 300 municipis els que s’hi han sumat.

A la Garriga aquest canvi s'ha fet amb el consens de tots els partits polítics.

Es preveu que es comenci el Porta a Porta a l'abril de 2022.

Com ho farem?

Durant els mesos de novembre i desembre, s’han programat xerrades a les escoles, tallers participatius, i punts informatius en diferents espais de la Garriga, per tal d’informar i recollir dubtes de la ciutadania sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta.

A partir de gener, s'obrirà una oficina d'informació i se seguiran fent xerrades i sessions informatives. Durant tot el procés d'implantació, es farà un acompanyament a la ciutadania.

Preguntes freqüents

Aquest servei serà molt més car i ens apujaran la taxa?
Aquest servei s’implanta per evitar una pujada de la taxa. El cost d’entrar a l’abocador o a incinerar s’ha multiplicat x3 des del 2010 i encara es tornarà a pujar cada any. Si no reduïm els residus que aboquem o incinerem, la pujada de la taxa serà inevitable.

A sobre que paguem impostos, ens fan fer la feina a nosaltres
Els impostos es paguen perquè et recullin els residus, però és obligació de cadascun de nosaltres lliurar-los ben separats. Pensa que no pagues ni 50 cèntims al dia perquè et recullin la brossa que generes.

Amb la tecnologia que tenim ara, per què no ho separen les màquines?
No existeix cap tecnologia que pugui separar els residus barrejats. Quan barregem l’orgànica, els bolquers, el paper i cartró, etc. es fa una pasta que cap tecnologia pot separar.

No tenim espai a casa
Això no és un problema pròpiament dels porta a porta. Si fins ara reciclaves, no canvia res. Només pot ser un problema si no ho feies, i justament per això s’implanta el porta a porta,per aconseguir un canvi d’hàbits
generalitzat. Ja veuràs que ho aconseguirem!

Nosaltres ho separem i algú en fa negoci
El que pretén la recollida porta a porta és que tot allò que es recicla i que és objecte de retorns econòmics o d’ingressos per la venda dels materials reverteixi sobre la ciutadania a través de la taxa. En tot cas, el negoci es troba en el model actual, en el benefici que suposa pels propietaris d’abocadors o plantes d’incineració i els que produeixen envasos, el negoci no està en el porta a porta.

Jo ho faré bé, però els meus veïns...?
Aquest és un dels comentaris més freqüents. Si tothom tenim aquesta predisposició, et podem assegurar que el porta a porta serà un èxit. Donem un vot de confiança als nostres veïns i veïnes, ho faran tan bé com tu!

L’orgànica farà pudor?
Amb el cubell airejat que s’entregarà gratuïtament i les bosses compostables  s’evita la fermentació perquè hi circularà l’aire. Així s’eviten les males olors.

Els carrers s’ompliran de rates?
L’orgànica es treu dins un cubell que té un sistema de bloqueig de la tapa. Encara que es bolqui no es pot obrir. La resta de fraccions van en bossa i estan molt poc temps al carrer. Mai ha passat que apareguin rates en cap municipi que tingui implantat el porta a porta.

Ens robaran els cubells?
És una de les pors principals, però mai passa de forma generalitzada. Pensa que tothom tindrà cubells i que en general la gent no es dedica a robar-ne. I si et desapareix el cubell, en podràs sol·licitar
un altre!

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 20-12-2021 11:35