Corpus 2024
Recull de totes les notícies relacionades amb la Diada de Corpus 2024 de la Garriga, amb informació pràctica, horaris, espais...
Un any més, la cultura popular i secular, juntament amb les flors, seran les protagonistes de la festa de Corpus, en la qual ja porten temps treballant l’Associació Corpus la Garriga, la Parròquia de Sant Esteve, les entitats de cultura popular i l’Ajuntament.
Tot i que la diada se celebra diumenge 2 de juny, la festa tindrà el seu inici dijous 30 de maig, amb el tradicional repic de campanes, l’Ofici Solemne i els lluïments i mostres de la cultura popular. Hi actuaran el Front Diabòlic, els capgrossos Ginesta i
Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes, amb la música de Grallarriga.
Divendres al vespre, tindrà lloc una nova edició de Sardanses, la ballada de sardanes i danses tradicionals catalanes a càrrec de Ball de Gitanes i l’Agrupació Sardanes la Garriga. I a la nit, la música seguirà a Can Luna, amb l’actuació de Marala, un trio de veus femenines que fusionen la música d’arrel amb l’electrònica (podeu llegir una entrevista al grup a la contraportada del butlletí de maig juny).
Durant la jornada de dissabte, vigília de Corpus, es farà la recollida i preparació dels clavells i les flors, i a la tarda, se celebrarà la Diada Castellera, amb els Xics de Granollers, els Castellers Sagrada Família i els Castellers de Terrassa a la plaça del Silenci. També hi haurà el concert-espectacle Venim de Clavé, a càrrec del Cor de Cambra de Granollers, al Teatre de la Garriga - El Patronat, i el seguici amb la colla infantil de diables, dels gegantons i del ball de cintes infantil. La pista número 1 acollirà el sopar popular de Corpus, amb el concert posterior de Capinàs, caracteritzat per la fusió de la rumba amb estils com la timba, la cúmbia, el flamenc o el funk.
El 2 de juny, Diada de Corpus!
Una trentena de catifes de flors d’entitats, escoles i veïnat tornaran a cobrir els carrers de la Garriga. També es decorarà, com és tradició, la façana de l’ajuntament, i es faran set elements florals i quatre altars: al carrer de la Doma, a la confluència de Calàbria amb Sant Ramon i a les places de Santa Isabel i de les Oliveres.
A més es comptarà amb la presència d’una catifa convidada, de l’associació japonesa “Hanae Japan” que farà una demostració d’art floral efímer amb una catifa de flors a la plaça de l’Església.
De nou, espais patrimonials garriguencs obriran les seves portes. I a la tarda, després de la ballada de sardanes i dels Balls de Corpus a la plaça de Can Dachs, la festa es tancarà amb el repic general de campanes, l’Ofici Solemne de Corpus, la Processó i el lluïment final.
Actes previs
El cap de setmana anterior a Corpus, se celebrarà una conferència sobre protocols festius i 700 anys de Corpus a la Fundació Maurí. Serà divendres 24 de maig al vespre, i anirà a càrrec de Carles Freixes, director del Museu Comarcal i Diocesà de Solsona, arquitecte i estudiós de la cultura popular.
També es farà, dissabte a la tarda, la XXXIII Trobada Gegantera de la Garriga i s’inaugurarà l’exposició Corpus 2024, on es podran veure i votar els cartells del 38è Concurs.
La Diada de Corpus
El Corpus de la Garriga, declarat com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, és una festa reconeguda arreu.
Durant el dia de Corpus es confeccionen prop de 30 catifes florals, on llueixen 240.000 clavells acompanyats d’altres tipus de flors i elements vegetals (en especial clavells, xiprer, bruc, terra de pi i esclòfia d'arròs). A més de les catifes es fan dos altars de flors, un mural i el ja tradicional Ou com balla. Les catifes es fan des de primera hora del matí i, durant tot dia, el públic visitant pot passejar pels carrers i admirar els dissenys florals. Entitats, escoles i veïns i veïnes de totes les edats són els encarregats de l’elaboració de les catifes amb la col·laboració de tothom qui hi vulgui participar. La jornada de Corpus compta, a més, amb moltes activitats complementàries com concerts, castellers, balls, exposicions i un concurs d’aparadors, entre altres propostes culturals.
La Diada és també una oportunitat d’or per conèixer el municipi, el seu patrimoni i els seus elements més emblemàtics. Per això durant tot el dia s’organitzen portes obertes a espais com el Refugi Antiaeri, les cases modernistes Can Raspall i la Casa Barbey, la vil·la romana de Can Terrers o el conjunt monumental de la Doma.
En els darrers anys, la festa comença el cap de setmana abans i dura tota la setmana. Concerts, exhibicions, la cursa Colors Corpus Run i la Nit dels Aparadors són alguns dels actes.
Corpus 2023
Un any més, el Corpus, patrimoni festiu de la Garriga, uneix cultura popular i secular per acostar la celebració a tots els públics.
Diumenge 11 de juny és la Diada de Corpus. Novament, els carrers de la Garriga s’ompliran de catifes de flors, tradició, entremesos i l'imaginari religiós i festiu. De nou, l’Associació Corpus la Garriga, la Parròquia de Sant Esteve, les entitats de cultura popular i l’Ajuntament han treballat conjuntament perquè la festa torni a lluir. Durant la Diada, tornaran les catifes de flors i l'Ou com balla, es faran portes obertes al patrimoni garriguenc, hi haurà sardanes, el Ball de Corpus i el lluïment dels entremesos, per acabar amb l'Ofici, la Processó i la clavellada de fi de festa.
El cap de setmana anterior a Corpus, la Garriga celebrarà diversos actes previs, com la Trobada Gegantera, la xerrada "El Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana" o la inauguració de l'exposició "Corpus 2023".
Quatre dies de celebració
La celebració del Corpus arrencarà, però, dijous, amb el repic general de campanes, l’Ofici Solemne i la inauguració de la festa amb els lluïments del seguici festiu garriguenc i l’exhibició del Front Diabòlic, dels capgrossos Ginesta i Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes. La música anirà a càrrec de Grallarriga. El vespre acabarà amb la tronada d'inici de festes i el lluïment conjunt.
Divendres, hi haurà sardanes i danses tradicionals amb la Cobla Mediterrània i membres del Ball de Gitanes i de l’Agrupació Sardanista, a la plaça de l'Església. I a la nit, a Can Luna, concert de Guillem Roma, qui presentarà Postureo Real, un disc carregat d’energia renovada i ple de cançons que ens faran ballar i trobar-nos amb la bellesa de les coses que ens envolten. Les entrades es podran comprar al web del teatre.
Dissabte, vigília de Corpus, es farà la tradicional enramada i la preparació dels clavells. Com a novetat, la Diada Castellera es farà dissabte a la tarda i tot seguit, el concert de la Societat Coral l’Aliança i el Cor Gaia, i el seguici infantil garriguenc. A la nit, es farà un concert amb els Wisky Pichers al Barri de Dalt amb sopar d'entrepà, i el sopar popular organitzat per les entitats culturals de Corpus i concert amb el repertori festiu a toc d'acordió de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, a la Pista 1. La nit acabarà amb la música de DJ Tiwi.
Corpus 2022
Després de dos anys de restriccions per la pandèmia de COVID-19, la festa de Corpus tornarà a omplir la Garriga de catifes de flors, de música, de danses i de tradició.
Les flors, la tradició i la cultura popular tornaran a sortir al carrer del 16 al 19 de juny per celebrar Corpus amb plenitud.
L’Ajuntament i les entitats de cultura popular han estat treballant conjuntament per recuperar la celebració d’abans de la pandèmia.
Diumenge, 19 de juny, serà la jornada central de la celebració, amb les catifes que ompliran de color els carrers i places de la Garriga durant el matí. A la plaça de Can Dachs tornaran a aixecar-se els castells.
A la tarda, sardanes, Ball de Corpus i processó, que iniciarà el seguici popular, amb diables, nans, gegants, ball de cintes i de bastons. Tancarà la processó el seguici religiós. Per acabar i com no pot ser d’altra manera, la festa es clourà amb la tradicional clavellada.
Trobareu la programació al document adjunt i més informació a a www.visitalagarriga.cat i a www.corpuslagarriga.org.
Corpus 2021
Els dies 5 i 6 de juny, la Garriga celebra Corpus i, un cop més, la festa haurà de repensar-se degut les mesures de contenció de la pandèmia. Malgrat això, la intenció és que la ciutadania pugui seguir gaudint d'aquesta festa tradicional, això sí, d'una manera diferent.
Abans dels dies 5 i 6, però, la festa començarà a escalfar motors dissabte 29 de maig, a les 19 h, amb la inauguració de l'exposició del Concurs de cartells de Corpus, a Can Raspall. La mostra es podrà visitar les tardes de 17 a 20 h, fins al dia 5 de juny.
A més, el 35è Concurs Popular d'Aparadors de l'ASIC donarà colors als comerços del poble, sota el lema "La Garriga floreix amb el Corpus". Els aparadors decorats es podran veure de l'1 al 6 de juny.
Els dies 2, 3 i 4, a l'Ajuntament, es podrà veure la instal·lació creada per alumnes del taller d'infants de l'EMAD "L'empremta de les flors". I també el dia 3, no us perdeu la façana de l'EMAD, que lluirà engalanada amb motius florals.
Cultura i flors
El Corpus, festa religiosa de tradició pagana, enguany, oferirà un espai per a la cultura popular, davant la impossibilitat de fer activitats al carrer. Així, el Teatre de la Garriga - El Patronat acollirà l'espectacle Phantasticum, dirigit per Albert Vilar, un espectacle teatralitzat de música, cant, dansa i cultura popular protagonitzat per les entitats de cultura tradicional i popular garriguenques. Es faran passis tant dissabte com diumenge i les entrades es poden reservar al web del teatre.
El Centre de Visitants també se suma a la celebració del Corpus amb l'activitat familiar "Preparem la catifa". Cal inscripció prèvia a info@visitalagarriga.cat o al telèfon 610 477 823.
Dissabte a les 17 h, el cor Kantikune farà el concert Requiem a la parròquia de Sant Esteve.
Les flors tampoc faltaran aquest any, amb una catifa central a la plaça de l'Església, que lluirà diumenge. I serà també en aquesta mateixa plaça, on tindrà lloc una actuació molt especial: des del balcó de l'Ajuntament, diferents corals garriguengues interpretaran la Cançó de Corpus amb què l'any passat l'escena musical de la Garriga va voler mantenir viva la tradició. Aquesta commemoració del Corpus també comptarà amb l'actuació dels gegants i un ball homenatge.
Diumenge a la tarda també es lliurarà el premi del Concurs de Cartells de Corpus 2022 i hi haurà un concert de sardanes al Passeig, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell. L'acte servirà per estrenar la sardana Corpus a la Garriga, d'Antoni Guinjoan. Com que l'aforament és limitat, cal fer reserva prèvia al correu agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com, indicant nom, cognoms i telèfon de cada persona inscrita.
Corpus 2020
El context excepcional de l'actual crisi sanitària de la Covid ha obligat a suspendre la Diada de Corpus i no permet que el proper 14 juny els carrers de la Garriga s’omplin de catifes i, sobretot, del nombrós públic que any rere any visita el poble per gaudir d’aquesta jornada històrica i coneguda arreu.
Tot i això, la celebració del Corpus de la Garriga es farà ben present al municipi.
La festa es celebrarà amb una colla de propostes alternatives per a tots els públics i edats. Una de les novetats d’aquesta edició marcada pel confinament serà la recuperació de les llumenetes: la il·luminació amb què tradicionalment es guarnien enramades, finestres i balcons. Per la seva banda, les entitats de cultura popular que el dia de Corpus sempre surten al carrer, han preparat pel proper diumenge 14 de juny particiciparan una instal·lació estàtica a la porta de l'Ajuntament.
L'escena musical garriguenca també vol fer present la festa i ha enregistrat una versió de la cançó de Corpus que estrenarà a les 13 h.
Corpus 2019
Les flors i els elements vegetals cobriran la Garriga, un any més, amb motiu de la Festa de Corpus 2019. La diada, que el 2015 va ser declarada Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, se celebrarà el 16 de juny.
Des de primera hora del matí, es confeccionaran 29 catifes florals, un mural de flors al barri de Dalt, la font de l’Ou com balla i quatre altars.
Com sempre la jornada comptarà amb moltes activitats complementàries com concerts, actuacions castelleres, balls tradicionals, swing, exposicions o l’animació dels personatges Ginesta i Pallofa, acompanyats del capgròs Clavellot.
La diada serà també una oportunitat d’or per conèixer el municipi, el seu patrimoni i els seus indrets més emblemàtics, amb portes obertes a espais com el refugi antiaeri, la vil·la romana de Can Terrers o la Doma.
La programació de Corpus, però, arrenca divendres 7 de juny amb exposicions, la trobada de gegants, la cursa colors corpus run...