Ple de balanç dels dos anys de legislatura

Última revisió 13-07-2017 14:17
13/07/2017

La Garriga va celebrar ahir, per primera vegada, un Ple extraordinari sobre l’estat del municipi en què tant l’equip de govern com l’oposició van fer una valoració pública dels primers dos anys de la legislatura en curs.

El debat el va obrir l’alcaldessa, Meritxell Budó, que va voler destacar els avenços que s’han fet a l’Ajuntament en matèria de transparència, de transformació digital i per esdevenir una administració de Govern Obert. També va subratllar l’equilibri i la solvència financera del consistori  actual i la voluntat d’apostar per “un ajuntament més participatiu”.

La 1a tinent d’alcaldia, Neus Marrodan, va parlar de les revisions i modificacions de normatives a l’àrea d’Urbanisme, que “han permès simplificar tràmits i agilitzar gestions”. La reforma del centre, la renovació de l’enllumenat, les millores en la recollida selectiva i les millores energètiques a les instal·lacions van ser altres dels punts de la seva intervenció.

Des de la 2a tinença d’alcaldia, Joan Esteban va recordar la instal·lació de desfibril·ladors al poble, per convertir la Garriga en un municipi cardioprotegit. També va fer esment als ajuts de lloguer social, el suport a les entitats esportives, l’ampliació de places per a les activitats d’estiu per a infants subvencionades per l’Ajuntament i l’arranjament d’habitatges de gent gran. Va anunciar que aviat les persones majors de 65 anys rebran una targeta de bonificació per fer desplaçaments amb els autocars de Sagalés i va felicitar la bona feina de Serveis Socials.

Al seu torn, Jordi Calatrava, 3r tinent d’alcalde, va insistir en l’existència d’unes finances municipals sanejades, que “permeten oferir tots els serveis, ser al costat de la gent que més ho necessita i dur a terme les inversions que el municipi necessita i es mereix”. Alhora, va confirmar que eren a punt de publicar-se les bases per als ajuts a la contractació per a empreses de la Garriga.

Finalment, Albert Benzekry, 4t tinent d’alcalde, va posar l’accent en els processos de participació “inèdits” engegats al municipi, el de Can Luna i el dels pressupostos participatius del 2018.  També va assenyalar el bon estat i la millora de la cavalcada de Reis, la Festa major i la Festa de Corpus, així com la tasca del Consell d’Infants, l’Espai de Debat Educatiu i l’èxit del Festival de la Infància.

Les crítiques de l’oposició

Des de l’oposició, la CUP, el PSC, SI i ICV van coincidir a criticar el format d’aquest Ple extraordinari, que demanaven que deixés més espai per a la participació de la ciutadania. Tota l’oposició va acusar també l’equip de govern (PDECat i Acord-ERC) d’estar mal avingut i molt poc cohesionat. Davant d’aquesta acusació, els dos grups que formen el govern van afirmar que, malgrat desacords puntuals, a la coalició hi havia voluntat d’entesa.

Una altra crítica compartida va fer referència a la revisió i la redacció del POUM, ja que els grups de l’oposició alerten que no estaran enllestides un cop acabi la legislatura tal com s’havia promès.  La CUP, PSC i C’s van parlar, també, de poca comunicació i transparència per part del govern i, juntament amb la resta de partits, van afirmar que calia avançar més en matèria de participació.

Altres aportacions van fer referència de la revisió pendent de la Relació de Llocs de Treballs, a la necessitat d’una “organització més horitzontal” i al compliment de tots els compromisos presos als PAM i als Plens municipals. També es va retreure la dedicació de l’alcaldessa a la Diputació, com a vicepresidenta quarta, i al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. “El compromís amb la Garriga el tinc des del primer dia. Faig d'alcaldessa de la Garriga els 7 dies de la setmana, 365 dies l’any. Allà on em demanen hi sóc, nit o dia”, va assegurar Budó, que va recordar que tots els càrrecs de la Diputació de Barcelona són també càrrecs electes a altres ajuntaments.