El sector B5 de Can Violí deixarà de ser urbanitzable, per tal de preservar aquesta zona agroforestal i evitar la construcció de prop de 1500 nous habitatges.
En el ple del mes de maig, s'ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbanística de la Garriga referent al sector B5, a Can Violí, per la qual, el sòl d'aquest sector deixarà de ser urbanitzable.
Aquesta modificació té per objectiu la preservació d'aquest entorn agroforestal, evitant la construcció de prop de 1.500 nous habitatges (84 cases unifamiliars de grans dimensions, 250 cases en filera i 1130 pisos repartits en diferents blocs), que haurien ocupat gairebé 50 hectàrees que actualment són de conreu de secà, boscos d'alzines i de ribera, previstos en el PGOU del 2001.
La regidora d'Urbanisme i Via Pública i de Medi Ambient, Neus Marrodan, ha explicat que es tracta d'una "aposta política clara per a la protecció del territori del nostre poble i per la preservació dels entorns naturals de grandíssim valor que tenim al nostre voltant". "De Garriga només en tenim una i només la podem protegir nosaltres", ha afegit Marrodan.
I és que la modificació s'emmarca en la revisió del Pla general d’ordenació municipal de la Garriga (que passarà a ser el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)). L'Avanç d'aquest POUM, aprovat des de febrer de 2019, ja va definir unes línies claus del model urbanístic que ha de seguir la Garriga, basades en la contenció del creixement per evitar que aquest sigui desmesurat, en el foment d'un creixement sostenible i respectuós, i en la protecció de l'entorn natural, evitant que s'hi construeixi innecessàriament.
Aprovació per unanimitat
Tots els grups municipal han votat a favor d'aquest punt. Per part de Junts x la Garriga, Montse Llobet ha remarcat que és "vital buscar la màxima protecció del nostre entorn, protegint el medi".
Des de la CUP, Pep Tarradas ha afegit que "cal defensar el patrimoni natural" i que el Pla General d'Ordenació Urbanística del 2001 "necessita una revisió".
Carlos Martín, del PSC, ha puntualitzat que cal tenir "prudència, perquè els interessos particulars d'alguns propietaris poden posar en perill aquestes decisions". "Confiem que si es judicialitza el procés, l'Ajuntament no hagi de patir econòmicament per aquest procés", ha afegit el regidor.
Per part de Ciutadans, Ángel Guillén també ha recolzat la proposta.
Un cop aprovat inicialment, el document entra en període d'exposició pública. També es traslladarà a diferents òrgans supramunicipals (com l'Agència Catalana de l’Aigua, l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, ADIF, el Consell Comarcal del Vallès Oriental o el Ministeri de Foment, Transport, Mobilitat i Agenda Urbana), per tal d'incorporar possibles esmenes. Posteriorment, el text refòs es durà al ple municipal per a la seva aprovació provisional.