El pressupost per a inversions augmenta fins als 3,5 milions d'euros

Última revisió 28-05-2021 11:46
31/05/2021

La sessió plenària del mes de maig va servir per aprovar la incorporació del romanent de tresoreria, amb un total de 845.000 euros, i la modificació del pla d'inversions del 2021, que suma 1,4 milions a la xifra ja prevista.

El regidor d'Hisenda, Lluís Marco, va explicar que el romanent de l'exercici econòmic de 2020 ascendeix a 845.379 euros, un total que servirà per finançar diferents partides: 305.000 euros es destinaran a contractes amb empreses externes, 116.000 a inversions, 78.000 als increments salarials del personal de l'Ajuntament i 270.000 a cobrir necessitats de les àrees (Cultura s'endu la part més gran, ja que es destinen 105.000 euros a la Festa Major). Els 100.000 restants, es reserven com a fons de contingència.

"El nostre objectiu seria no haver de fer ús del romanent per a finançar cap despesa corrent", va admetre Marco, qui va afegir que, des de l'equip de govern, sempre s'ha explicat que els comptes de l'Ajuntament estan desequilibrats. "Amb aquesta proposta estem començant a redreçar aquesta situació".

D'altra banda, També es va aprovar la modificació del pla d’inversions corresponent a l’exercici econòmic del 2021, que suposa un augment d'1,4 milions d'euros a la xifra ja prevista, de manera, que el pressupost destinat a inversions augmenta fins als més de 3,5 milions d'euros.

Aquesta dotació s'aconseguirà gràcies al Pla General d'Inversions de la Diputació de Barcelona (550.000 euros), 150.000 euros de fons propis, i operacions de préstec a través de la Caixa de crèdit local i el Programa de crèdit local, per valor total de 2.8M€. Els diners serviran per finançar part del projecte de la zona lúdico esportiva de Can Terrers, el lavabo de la plaça del Silenci, l'adequació d'espais de la casa consistorial o el desenvolupament la fase 2 de Can Luna. Una situació que farà que augmenti l’endeutament de l’Ajuntament del 20% al 40%.

"Som conscients que és una pujada de préstecs i de crèdit, però estem satisfets de la proposta, ja que estem en compliment del programa de govern i del programa de la majoria dels grups", va explicar Lluís Marco.

Des de l'oposició, però, es va coincidir en la manca de participació a l'hora de decidir els projectes a què es destinen tant el romanent com els increments de crèdit per a inversions.

Així, des de Junts per la Garriga, Montse Lobet va argumentar el seu vot contrari "per la mala gestió inicial d'un pressupost que no es va adaptar a les necessitats" del municipi.

Pep Tarradas, per part de la CUP, va voler "alertar" del "munt de partides finançades amb romanent" i va justificar el seu vot, també contrari, per mancances de fons i forma en el pressupost del 2021.

Álex Valiente, en nom del PSC, va dir que el romanent servirà per "tapar petits i grans forats de les mancances del pressupost per al 2021" i va criticar que es passi "a un endeutament del 40% sense parlar amb l'oposició".

En la mateixa línia, el regidor de Ciutadans, Ángel Guillén, va dir que "el romanent només tapa forats" i que "a l'oposició no se la deixa decidir res".

Tots els grups municipals a l'oposició també van coincidir en què caldria prioritzar les inversions en altres projectes per davant del de la zona ludico esportiva de Can Terrers.

Els dos punts van ser aprovats amb els vots favorables de l'equip de govern (ERC i regidors i regidora no adscrits) i els vots en contra de l'oposicó (Junts x la Garriga, CUP, PSC i Ciutadans).

Altres punts aprovats

El ple municipal també va aprovar per unanimitat dos punts referents a l'empresa contractista del servei de neteja de les dependències municipals, Limcamar, pels quals s'imposa una penalitat administrativa de 4.577 euros per incompliment o compliment defectuós del contracte, d'una banda, i de l'altra, s'inicia un nou expedient pels mateixos motius.

Finalment, es va aprovar per 14 vots a favor i 3 abstencions (PSC i Ciutadanss) una modificació de crèdit per tal de destinar més de 300.000 euros al finançament d'una promoció municipal d'habitatge de protecció oficial de lloguer a la plaça de la Pau. Aquest pressupost inclou estudis previs, projecte d'obra, elaboració de les bases d'adjudicació i construcció dels habitatges.