Ca n'Illa es transformarà amb la participació de la ciutadana

Última revisió 20-09-2024 14:36
18/09/2024

Aquest mes de setembre, arrenca un procés participatiu per la definició dels usos i els espais del terreny de Ca n'Illa on es troba el parc del Patufet.

Amb l'inici del curs escolar, arrenca també un procés participatiu per repensar i millorar el parc de Ca n'Illa, és a dir, el terreny on ara es troba el parc del Patufet, a tocar de l'escola bressol Les Caliues.

Sota el títol de "Repensem Ca n'Illa", l’objectiu del procés participatiu és que aquest espai de trobada i de joc s’adapti a les necessitats de la ciutadania, especialment la que en fa un ús més habitual (famílies, infants, gent gran...), però també tenint en compte l’opinió de joves, centres educatius, veïnat de la zona i ciutadania de la Garriga en general.

Des de l'Ajuntament, la idea és que el parc de Ca n'Illa segueixi sent un espai on predomini la vegetació i el verd, un espai per a persones de totes les edats, un lloc agradable d'estada, amb ombres i d'esbarjo per a infants i joves.

Segons ha explicat l'alcaldessa, Meritxell Budó, "es tracta d'un espai molt utilitzat, però que encara es podria utilitzar més, per on passa molta gent, en una zona on es concentra molta oferta educativa, un pavelló esportiu... per això hem volgut fer un procés conjunt, per decidir entre l'Ajuntament i la ciutadania què ha de passar en tot aquest espai".

Un nou format de Pressupost Participatiu

El projecte "Repensem Ca n’Illa" sorgeix de la voluntat de renovar els Pressupostos Participatius de la Garriga, que passaran a celebrar-se cada dos anys.

L’any que no hi hagi Pressupost Participatiu, es posaran en marxa processos participatius relacionats amb projectes de gran envergadura relacionats amb espais concrets del municipi, com és el cas de Ca n’Illa, enguany.

"Des de l'equip de govern vam creure que calia parar i revisar el model dels Pressupostos Participatius i veure com podiem engegar un nou model de participació ciutadana", ha argumentat el regidor de Participació Ciutadana, Carlos Martín.

Entre les accions previstes per dur a terme aquest procés participatiu, hi ha una enquesta en línia, un debat familiar per a l'alumnat de primària de l’Escola Giroi, espais participatius als centres educatius i al mercat dels dissabtes i una jornada lúdica i participativa el dia 27 d'octubre.

Sabeu d’on ve el nom de Ca n’Illa?

La  zona de Ca n’Illa es troba a la plana al·luvial del riu Congost. Es tracta d’un espai que en època romana i fins a l’Edat Mitjana, estava dominat per zones mig pantanoses i petits aiguamolls, anomenades insula a la documentació de l’època.

El riu Congost, a la plana, tenia fins a tres braços, que s’omplien quan hi havia inundacions o pluges fortes. Un dels braços passava entre l’actual casa de Ca n’Illa i l’antic camí ral, just per la zona on ara hi ha el parc i els edificis escolars.

Quan es produïen aquestes grans inundacions i el riu recuperava els seus antics tres braços, l’única zona de la plana que quedava fora de l’aigua era, lògicament, Ca n’Illa. El seu nom (i el seu escut), fan referència al fet que en determinats moments quedava aïllada enmig de l’aigua.