L'exili és un dels temes que podreu trobar al nou llibre Història de la Garriga

Última revisió 10-03-2015 12:11
11/03/2015

Les guerres fan fugir la gent de casa seva. Es veu avui en dia a Síria, però fa poc més de 75 anys va passar a la Garriga. Aquesta és una de les informacions que podreu trobar al llibre “Història de la Garriga. Dels primers assentaments humans al segle XXI”.

A l’inici de la Guerra Civil espanyola, el mes de juliol de 1936, la Garriga tenia 3.440 habitants. Només cinc mesos després ja havia arribat als 4.200. El setembre de 1937 ja havia arribat als 7500, i el març de 1938, als 10.000! En menys de dos anys la població de la Garriga va augmentar un 300%, gràcies als i les refugiades que van arribar de zones de l’Estat espanyol ocupades per l’exèrcit revoltat i les que van arribar, sobretot, de Barcelona, fugint dels incessants bombardejos.

El desembre de 1939, ja acabada la guerra, la població de la Garriga era de 3.438 persones, dues menys que a l’inici de la guerra.

"Història de la Garriga. Dels primers assentaments humans al segle XXI" és un treball conjunt de quatre especialistes del municipi - Elisenda Barbé, Arnau Garcia, Jordi Llimargas i Jaume Oliver- que, a través de quasi 500 pàgines, explica el que ha estat la Garriga fins als nostres dies.

La publicació és una iniciativa de l’Ajuntament de la Garriga que s’emmarca dins el projecte La Garriga Rural i, un cop feta la presentació del dia 27 de març, es podrà adquirir a les llibreries del municipi.

 

El pas a nivell del tren, en primer terme, i la Villa Adauta, a l'esquerra, un dels edificis que va acollir més refugiats i refugiades durant la Guerra Civil, en una imatge de l'any 1904.
El pas a nivell del tren, en primer terme, i la Villa Adauta, a l'esquerra, un dels edificis que va acollir més refugiats i refugiades durant la Guerra Civil, en una imatge de l'any 1904.
Autor: Fons Blancafort (AHCO), Centre de Documentació Històrica de la Garriga