Aquest dimecres 14 de desembre, la Fundació Maurí acollirà la presentació del llibre Cuixà, exili i refugi. Un testimoni als peus del Canigó que ha escrit l’antropòleg i escriptor Jordi Tomàs.
El llibre descriu l’important paper que va tenir el monestir refundat amb monjos expulsats de Montserrat entre els anys 1965 i 1985. Amb 120 testimonis entrevistats, el llibre és una obra coral de molts dels seus protagonistes. Justament, Jordi Tomàs és fill d’un dels exmonjos que en van formar part i net del folklorista Joan Tomàs, de qui en va escriure la biografia.
Cuixà es va convertir -gràcies a aquests monjos expulsats de Montserrat- en tot un símbol per al catalanisme antifranquista i el nacionalisme d’ampli espectre, acollint a gent de totes les ideologies que passaven la frontera en uns anys decisius quan es lluitava contra el franquisme i per la llibertat.
La presentació del llibre, a les 18.30 hores, anirà a càrrec del mateix autor acompanyat d’Aureli Argemí (Sabadell, 1936), un dels exmonjos que van formar part de la comunitat de Cuixà. Argemí, fundador del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals) va ser secretari de l’Abat Escarré i després de la seva mort, va viure a Cuixà entre els anys 1968 i 1985, quan va deixar la vida monàstica. Llicenciat en teologia a la Universitat Sant Anselm de Roma i a l'Institut Catòlic de París, el 1988 va promoure la creació de la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa Occidental i el 1993 va crear la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles. El 1996 va ser cofundador de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i va ser un dels promotors i redactors de la Declaració Universal de Drets Lingüístics. El 2005 va participar en la fundació de la Plataforma pel Dret de Decidir,
Aureli Argemí, té la Medalla d’honor de Barcelona i va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2016. Els dos protagonistes seran presentats per Oriol Ramon.