L'Ajuntament de la Garriga defensa l'escola en català

Última revisió 22-12-2021 22:44
23/12/2021

El ple municipal aprova una moció per tal d'adherir-se al manifest de SOMESCOLA.CAT.

El ple del mes de desembre ha aprovat una moció, presentada pels grups municipals d'ERC + Acord, Junts per la Garriga, CUP, PSC i regidors i regidora no adscrits, amb el vot en contra de Ciutadans, sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (per la qual s'obliga les escoles catalanes a impartir un mínim del 25% de les classes en castellà) i de suport i adhesió al manifest de la plataforma SOMESCOLA.CAT.

La moció destaca, entre altres aspectes, que "al llarg dels anys, la immersió linguÌ?ística ha fet possible l’aprenentatge equilibrat de les dues llenguÌ?es oficials de Catalunya, un model pedagògic d’èxit que ha estat avalat pel Consell d’Europa (19 de setembre de 2019) i que els estudis existents posen de manifest que l’aprenentatge del català a l’escola amplia la capacitat comunicativa de l’alumnat i incideix positivament en els seus aprenentatges". 

A més, s'afegeix que "tot i els avenços que s’ha produït en l’extensió del coneixement de la llengua, el català continua sent una llengua minoritzada i sotmesa a un procés permanent d’erosió i exclusió de determinats àmbits de la vida pública (xarxes socials, plataformes digitals, judicatura, etc.), el darrer episodi del qual ha estat la no admissió a tràmit del recurs presentat pel Departament d’Educació contra la darrera sentència del TSJC".

Així, la moció proposa manifestar el desacord dels grups que la presenten "amb què cap tribunal pugui intentar substituir la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques i didàctiques oportunes per assegurar la formació linguÌ?ística i comunicativa de l’alumnat i que qualsevol actuació feta al marge d’aquestes consideracions educatives suposa una distorsió greu en el procés d’aprenentatge de l’alumnat" i "defensar el model d’escola catalana i la necessitat de continuar aplicant i avançant en l’ús social del català mitjançant els Projectes LinguÌ?ístics de Centre perquè són els documents que recullen les decisions i les actuacions pedagògiques idònies per incidir en les processos d’aprenentatge que tenen a veure amb la formació dels nostres infants i joves".

Per part de Junts per la Garriga, Carlota Torné, ha que "utilitzar l'escola, els docents i els infants per fer mal a la llengua amb la finalitat de desestabilitzar és inadmissible, antidemocràtic i repugnant".

Irene Puig, de la CUP, ha explicat que tothom tingui un domini absolut de les dues llengües (català i castellà) i per assolir-lo, cal que les persones les puguin emprar en tots els àmbits. Això s'aconsegueix amb l'educació, únic àmbit de la societat catalana en què el català és predominant".

Des del PSC, Carlos Martín, que ha agraït la incorporació de les esmenes aportades pel seu grup a la moció, ha declarat que acaten la sentència i demanen el seu compliment, però que alhora poden "estar en desacord, ja que mai s'hauria d'haver arribat a aquest punt". "Demanem que ni uns ni altres utilitzin el nostre model educatiu com a arma política", ha afegit.

Ángel Guillén, regidor de Ciutadans, ha rebatut que "no es pot parlar de model d'èxit quan la taxa d'abandonament escolar a Catalunya és superior que a la resta d'Espanya". També ha manifestat el seu dubte sobre el fet que "el català estigui en perill d'extinció".

L'alcaldessa, Dolors Castellà, ha manifestat que està demostrat que el model és exitós en els objectius que preten: que el català sigui una llengua viva i útil; que tots nens i nenes en etapa escolar obligatòria tinguin un bon coneixement de les dues llengües; i que tinguin les mateixes oportunitats davant la societat a què s'hauran d'enfrontar, vinguin d'on vinguin".

Altres mocions

El grup municipal de la CUP ha presentat dues mocions més. La primera, per a l'optimització de la gestió dels serveis municipals mitjançant una empresa municipal de serveis, que ha estat aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern i la CUP, l'abstenció de Junts per la Garriga i el vot en contra del PSC i Ciutadans.

Amb aquesta moció, s'adquireix el compromís de realitzar un estudi i una calendarització de la municipalització de determinats serveis, sempre que siguin econòmicament viables.

La segona, en relació al procediment per al canvi de forma de gestió del servei d'abastament d'aigua potable de la Garriga, ha decaigut amb els vots a favor de la CUP, les abstencions de l'equip de govern, PSC i Ciutadans, i els vots en contra de Junts per la Garriga.

Malgrat això, l'equip de govern està treballant en la definició del model més eficient economica i socialment per tal de municipalitzar aquest servei.

El ple del mes de desembre s'ha tornat a celebrar de forma telemàtica, i no a Can Luna, com estava previst. El canvi d'ubicació es deu a la voluntat de seguir les màximes precaucions a l'hora d'evitar la propagació de la COVID-19.