La commemoració del bombardeig pren com a eix temàtic les Brigades Internacionals

Última revisió 18-01-2023 09:09
18/01/2023

El 27 de gener, arrenquen els actes de commemoració del bombardeig a la Garriga durant la Guerra Civil espanyola. Enguany, l’eix vertebrador del programa és el paper que el municipi va jugar en la història de les Brigades Internacionals.

La Guerra Civil d’Espanya va marcar la nostra història i va deixar alguns exemples de lluita admirables. Un d’aquests és el de les Brigades Internacionals, formades per milers de persones vingudes de tots els racons del món per fer front al feixisme.

Enguany, els actes de commemoració del 84è aniversari del bombardeig del 29 de gener de 1939 a la Garriga prenen com a protagonistes del relat, precisament, les Brigades Internacionals i el paper que el municipi va jugar en la configuració de la seva història.

L’objectiu és posar en valor la solidaritat, fraternitat, compromís i sacrifici d’aquestes persones, que van defensar unes llibertats i uns ideals gairebé perduts en mans del feixisme.

Actes fins al març

Els actes de commemoració del bombardeig arrenquen a finals de gener i s’allargaran fins al març, i compten amb xerrades, visites guiades, itineraris especials, teatre i presentacions de llibres.

Per entrar en matèria, el programa començarà amb la xerrada “La darrera batalla de la Guerra Civil a Catalunya: la Garriga i les Brigades Internacionals”. De la mà dels historiadors David Gesalí i David Íñiguez, farem un viatge per una de les històries més interessants i desconegudes del conflicte, amb inici a la Garriga, i que ens descobrirà la relació entre el bombardeig i les Brigades Internacionals. Serà el dia 27 de gener, a Can Luna, a les 19 hores.

El dia 29, en què es compleixen 84 anys des de l’atac feixista, s’ha programat la ruta guiada “Respostes i memòries del bombardeig” i l’acte institucional de record de les víctimes de l’atac, a la fossa comuna del cementiri de la Doma.

Art i literatura

Entre els dies 30 de gener i 3 de febrer, l’artista Roc Blackbloc pintarà un mural d’homenatge a les Brigades Internacionals, a la Pista 1, que serà presentat el 25 de febrer, amb un petit tast de cuina de guerra.

Ja al febrer, el dia 10, al Teatre de la Garriga – El Patronat, es representarà l’espectacle Una nova primavera, a càrrec de La voz ahogada Projecte escènic.

El 16, a la Biblioteca Núria Albó, es presentarà el llibre Coratge sota el foc: dones nord-americanes a la Guerra Civil espanyola, una obra que reivindica el paper de les dones en aquest conflicte. I el dia 25, a la llibreria Strogoff, serà el torn de Les aigües de l’oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona.

Abans, el dia 22 de febrer, el Ple de l’Ajuntament llegirà la declaració institucional sobre la nul·litat dels judicis franquistes i es posarà a disposició de les famílies de les víctimes, per informar sobre les demandes de nul·litat de les condemnes.

El darrer diumenge de febrer, es farà una pedalada pels espais de memòria de la Garriga.

Ja al març, el dia 11, s’organitza una visita guiada al refugi antiaeri de l’estació. I el 19, la ruta guiada “Per la llibertat del món. Les Brigades Internacionals a la Garriga”.

Finalment, per acabar el mes de març, es farà un cinefòrum a l’Alhambra amb el passi de la pel·lícula Mika, mi guerra de España, el dia 23, i el dia 30, a Can Raspall, una xerrada sobre la nova llei de Memòria Democràtica i els consells de guerra franquistes.

La Garriga i les Brigades Internacionals

Poca gent sap que va ser aquí, a la Garriga, on les Brigades Internacionals es van reagrupar, al gener de 1939, després de ser desmobilitzades al novembre de 1938. A partir d’aquí, van tenir un paper importantíssim en l’alentiment de l’ocupació del país i en la protecció dels milers de persones que marxaven cap a la frontera francesa. A més, van protagonitzar l’última batalla de la guerra a Catalunya.

Es tracta d’un episodi molt important i molt desconegut de la història, amb implicacions a tot el món, per la transcendència de les Brigades Internacionals.

Per reconstruir i aprofundir en tot aquest periple, la Garriga, conjuntament amb els municipis de Cassà de la Selva i Llagostera, està impulsant un projecte de recerca sobre les Brigades Internacionals, amb els historiadors David Gesalí i David Íñiguez, que ja hi estan treballant en una investigació que abasta tot el país.