Xurxo Ayán, arqueòleg i investigador de l'Instituto de História Contemporânea de la Universidade NOVA de Lisboa, impartirà a Can Luna la xerrada "Arqueologia dels centres de reclusió. Dels camps de concentració franquistes als camps de refugiats del segle XXI.
Ayán ha participat i dirigit diverses campanyes d'investigació arqueològica en camps de concentració i de redempció de penes franquistes. A través del seu treball, ha corroborat "que el sistema concentracionari franquista era un fenomen a gran escala, perfectament organitzat per deshumanitzar els “mals espanyols”, classificar-los, penar-los, humiliar-los i reeducar-los en els valors nacionalcatòlics".
L'investigador explica que, a banda dels camps de concentració, n'hi havia els de redempció de penes, on els presoners de guerra feien de mà d'obra esclava. "El Pla de Redempció de Penes va fer que moltes empreses del país s'enriquissin a costa del patiment d'aquests presoners de guerra. Hi va haver centenars de batallons i de camps de redempció: als Pirineus per construir la famosa línia P, als pobles devastats per la guerra com Brunete o Belchite, etc", comenta.
Xurxo Ayán ha estudiat aquests treballs a través de l'arqueologia, amb eines manuals, però també amb tecnologia com els georadars, les medicions làser o les imatges aèriers, i amb testimonis orals.
De tot això, i de la relació d'aquest fenomen amb els actuals camps de refugiats, en parlarà a la conferència del proper 11 de febrer a Can Luna. Serà a les 19 hores.