La celebració del Sant Jordi d'estiu és una bona oportunitat per conèixer els llibres publicats, recentment, per autores i autors del poble.
A continuació, us oferim una llista amb les principals novetats editorials d'autoria local.
-Interpretació del patrimoni. Com provocar pensaments, preguntes i significats (Rafael Dalmau Editor, 2020), diverses autores.
Impulsada des de l'Ajuntament de la Garriga, és el primer llibre sobre Interpretació del Patrimoni (IP) en català. És una obra col·lectiva, en què hi han col·laborat especialistes d’arreu de l’Estat espanyol, i que es presenta com una publicació divulgativa que vol servir com a introducció i formació bàsica en aquesta disciplina.
-No soc aquí (Anagrama, 2020), d'Anna Ballbona
És la segona novel·la de la periodista, escriptora i poeta Anna Ballbona, i ha estat guardonada amb el 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2020. Una novel·la que reflexiona sobre l'estranyesa que, a voltes, poden provocar els propis origens famililars i sobre fins a quin punt acaben configurant la nostra identitat.
- La Garriga i la literatura (Gent i Terra, 2020), de Francesc Viñas
Aquesta publicació, que compta amb el suport de l'Ajuntament, parla de la relació de 42 escriptors i escriptores amb la Garriga, i en repassa part de les seves obres. Francesc Viñas, professor jubilat de literatura, és llicenciat en Filosofia Romànica-Hispànica i Filologia Catalana.
-Diari d'un negre (Compte d'Aure, 2020), de Dolors Ribera
És el primer llibre de relats de la professora de la Garriga, ara jubilada, Dolors Ribera. Amb una prosa àgil, directa i treballada, l'autora presenta un ampli ventall de personatges, tan propers com entranyables. Els seus contes recreen moments quotidians, on ella és capaç no només de trobar-hi històries amagades, sinó també de descriure’n l’amalgama de sentiments, pensaments i contradiccions que les amara.
-Petons a la Teresa. Crònica de guerra d’un soldat de 18 anys (Edicions la Garriga Secreta, 2020), de Pep Mas
El llibre, obra del periodista Pep Mas, explica la història de vuit mesos de campanya del garriguenc Jaume Pujadas que, amb 18 anys acabats de fer, va ser enviat al front amb l’anomenada Lleva del Biberó. Les 74 cartes que, de maig a desembre de 1938, va escriure a la seva família són la base del relat del seu dia a dia que discorre, sobretot, al front del Segre, a les comarques de la Noguera i l’Urgell. El treball, que compta amb el suport de l'Ajuntament, està il·lustrat amb fotografies familiars i amb cartes. També s’hi reprodueix la llista dels joves de la Garriga que van formar part de la lleva del Biberó.
-Llambordes (Marcòlic, 2020), de Joan Garriga
Aquesta novel·la de l'historiador i escriptor Joan Garriga vol ser un divertiment sobre temes que reafirmen les dificultats de pouar en la profunditat del pensament i el comportament d’un mateix i dels altres.
-La Doma, retaule dels garriguencs (Edicions la Garriga Secreta, 2020), diversos autors. Reedició!
Vuit anys després de la seva publicació, ara s'ha fet una segona edició d'aquest llibre que fa un itinerari pel cementiri i s'endinsa en la hsitòria de la gent de la Garriga, l'església de la Doma i del retaule gòtic dedicat a Sant Esteve. Els autors dels textos són Manel Vilar i Jordi Llimargas i les fotogradies són de Pepo Segura. En aquesta reedició s'han fet alguns canvis relacionats amb informacions que s'han trobat i s'han afegit fotografies noves.
-Ellas en clave femenina (Niña Loba Editorial, 2019), de Carla Penna
Un manifest femení de microrelats que parlen de dones. Es tracta d'un llibre que ens convida a recórrer el nostre món interior i a conèixer-nos com a camí per assolir l'empoderament femení.
-D'aquí cap allà (Ajuntament de la Garriga, 2020), de Sabina Castán. Reedició!
La protagonista d'aquest conte infantil il·lustrat, la Lila, recorre i passeja per diversos espais del poble. Amb ella, coneixem un ventall divers de famílies i persones que l'acompanyen en la seva aventura. El conte és obra de la jove garriguenca Sabina Castán i es pot adquirir a l'Ajuntament.