Un ple amb debat a les mocions

Última revisió 07-04-2021 13:06
07/04/2021

El ple del mes de març va suscitar diversos debats a l'entorn de temes laborals i en l'apartat de les mocions.

El ple de la Garriga va aprovar per unanimitat iniciar un expedient sancionador a l'empresa que gestiona la neteja de les dependències municipals, per les deficiències detectades en el servei. En concret, les mancances de neteja s'han trobat en alguns edificis com la casa consistorial, l'EMAD i les escoles públiques. A més, durant dos mesos consecutius, la valoració de la neteja en més de tres centres no ha superat els 3,8 punts mínims necessaris.

Així ho va explicar el regidor de Serveis Interns, Lluís Marco, qui va afegir que la sanció a l'empresa, Limcamar SL, puja a un total de 4.577,10 €.

Per part de Junts per la Garriga, Montse Llobet va remarcar la gravetat "d'aquesta falta de neteja en plena pandèmia" i va afegir que també estarien d'acord "amb una sanció per la manca de materials de neteja, per les males condicions laborals d'algunes treballadores i la falta de legalitat i transparència en els seus contractes de treball".

En la mateixa línia, Pep Tarradas, de la CUP, va considerar "prioritari estudiar un model de gestió alternatiu a l'externalització del servei, per la mala prestació del mateix i pels problemes de precarietat d'algunes treballadores".

Des del PSC, Àlex Valiente, va voler "denunciar que algunes treballadores s'han sentit judicialitzades" en el moment en què es van fer els controls sobre la neteja, al·legant que "semblava que les estava examinant a elles, enlloc de l'empresa".

Ágel Guillén, de Ciutadans, va afegir que "les multes no resoldran la manca de neteja d'aquesta empresa i els seus responsables. Tant Guillén com Valiente van remarcar que, "més enllà de quina empresa resulti la nova adjudicatària del servei, l'esperable és que compleixi amb el servei que se li demana".

En resposta a les intervencions dels membres del plenari, Marco va admetre que "hi ha problemes laborals que no s'acaben aquí". El regidor va explicar també que s'està instruint un altre expedient sancionador en aquest sentit.

El ple municipal també va aprovar per unanimitat la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Municipal sobre els volums disconformes, les piscines, les construccions auxiliars, les pèrgoles i el cromatisme de façanes del nucli antic.

La regidora d'Urbanisme i Via Pública, Neus Marrodan, va explicar que l'objectiu d'aquesta modificació és corregir la normativa municipal per tal que sigui més concreta i no entri en conflicte amb la Llei d'Urbanisme de Catalunya.

Mocions i adhesió al manifest pel 8M

En l'apartat de mocions, es va aprovar, amb tots els vots a favor, la presentada per ERC amb Acord, Junts per la Garriga, PSC i els regidors i regidora no adscrits contra el tancament de l'empresa Bosch a Lliçà d’Amunt, que afecta set famílies de la Garriga. 

D'altra banda, va decaure la moció presentada pels grups municipals del PSC-CP, JUNTS i CS, contra el tancament d'una línia de P3 al CEIP Puiggraciós, amb els vots en contra de l'equip de govern. La moció rebutjava el tancament de la línia i alhora exigia al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, una rebaixa de les ràtios educatives que s’implementi durant el proper curs 2021 – 2022.

Àlex Valiente va explicar que "la ràtio hauria de ser de 17, per assolir els 8 grups classe a la Garriga".

Carlota Torner, de Junts per la Garriga va reclamar que cal "aprofitar el descens de la natalitat per abaixar la ràtio a la Garriga per tal de garantir la qualitat educativa i que l'atenció a la diversitat sigui del tot efectiva".

Des de la CUP, Irene Puig va votar a favor "pel fet que el nostre poble no pot perdre línies educatives i pel fet que cal reduir ràtios i més en aquestes èpoques". També perquè "perdre línies implica la pèrdua de llocs de treball en el centre".

Àngel Guillén, de Ciutadans, va declarar que "abaixar ràtios és millorar la qualitat educativa. Hem d'aprofitar l'oportunitat que dóna la crisi de natalitat".

La regidora d'Educació, Meritxell Catalan, va explicar que "la realitat és que cada any tenim menys naixaments". Catalan va afegir que des de la regidoria s'està treballant en dues línies: "no permetre que es tanqui cap escola de primària" i "el descens de ràtio. Ja hi estem treballant".

El plenari també es va adherir al manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones.