Un forn que era motor de vida

Última revisió 11-11-2022 19:57
14/11/2022

Dissabte 19 de novembre es presenta la nova estació d’interpretació del Forn de calç de Can Terrers, en un acte que inclourà el passi del documental Picant pedra, a la capella de Santa Maria del Camí.

Al segle XVIII, Can Terrers era tota una potencia econòmica. I com a tal, comptava amb un forn de calç. Aquest material, llavors, era indispensable gairebé per a tot: s’utilitzava com a ciment, netejava i desinfectava, se’n feia lleixiu i purificava l’aigua, blanquejava, adobava i desinfectava les corts dels animals.

A meitat del segle XX, la producció de calç va perdre importància, tot i que el forn de Can Terrers ja havia caigut en desús al XIX. Ha estat al segle XXI, que la Garriga ha recuperat i posat en valor, de nou, aquesta peça patrimonial.

Després d’uns anys de treballs de restauració, aquest novembre, s’inaugura la nova estació d’interpretació del Forn de calç de Can Terrers, dins del projecte “Can Terrers, 2.000 anys d’història en 4 passes”, un espai on podreu descobrir el valor d’aquesta eina i els beneficis i costos que comportava el seu funcionament.

La presentació començarà dins de la capella de Santa Maria del Camí, on es farà el passi comentat del documental Picant Pedra, amb la presència del seu realitzador, Antoni Martí, i l’impulsor i coordinador del projecte de recuperació i de la cuita al Forn gran d’en Torró, a Fonteta, a l’Empordà. Tot seguit, es farà la visita a la nova estació d’interpretació.