La Garriga va acollir la trobada anual de la Comissió Política del Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de la Salut C17, on es va fer balanç del 2024 i es va presentar la diagnosi del Pla Marc 2025-28.
La setmana passada, es va celebrar a la Garriga la trobada anual de la Comissió Política del Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de la Salut C17.
Amb la participació d'alcaldies i personal tècnic dels cinc municipis adherits (La Garriga, Les Franqueses, l'Ametlla, Figaró i Tagamanent) es va fer balanç del 2024 i es va presentar la diagnosi del Pla Marc 2025-28.
Pel que fa a les actuacions dutes a terme entre els mesos de juliol i desembre de 2024, hi ha la realització d'accions en els eixos de la prevenció i l'educació, el lleure i la comunitat, amb tallers en matèria de substàncies i pantalles, sexualitat, normes i límits, etc. A la Garriga s'han realitzat més de 90 tallers.
També es va dissenyar i implementar el nou Protocol de detecció i actuació de casos de consum de drogues i pantalles als centres d’educació secundària.
El Pla C17 també ha estat present en festes majors i altres celebracions, com la Festa Major i el Cap d'Any a la Garriga, amb una carpa informativa en els espais de la festa, amb les campanyes "Festa Lliure, Fes-te Lliure" i "Si ets menor, sense alcohol", i formant el personal de les barres en dispensació responsable d’alcohol.
A través del SIADiS (Servei d'Informació i Assessorament sobre Drogues i Salut), s'ha assessorat 14 joves de la Garriga. També cal recordar que des del Pla C17 es treballa de manera coordinada amb els serveis bàsics d’atenció social municipals, Policia Local, Mossos, personal de Joventut...
Pla marc 2025-2028
El Pla C17 compta per aquest any amb un nou Pla marc, elaborat després de realitzar una diagnosi. Algunes de les conclusions clau d'aquesta són que l'alcohol i les begudes energètiques són les drogues més consumides (30%), amb el primer consum entre els 12 i els 14 anys; que es té una baixa percepció de risc en substàncies com l’alcohol, vàpers i medicació amb recepta; que la pressió social i el fàcil accés són factors clau del consum; que el 54,9% utilitza pantalles més de 4 hores al dia; que el 31,7% utilitza pantalles per evadir-se de sentiments negatius (55,2% en el cas del col·lectiu LGBTI); i que el 33,4% assegura haver patit atacs de pànic o ansietat (50,1% en dones i 61,7% persones LGTBI).
En base a aquestes conclusions, el nou Pla marc 2025-2028 té com a objectius generals prevenir i reduir el consum de drogues, així com disminuir el seu ús problemàtic i els riscos associats; prevenir i reduir l’ús abusiu i problemàtic de les Tecnologies de la Relació i la Comunicació (TRIC); i fomentar estils de vida saludables i de gestió de conductes de risc vinculades especialment a la salut sexual i benestar emocional.