L'alumnat del curs Bàsic 3 de català va realitzar pràctiques en diversos establiments adherits al programa Voluntariat per la Llengua.
L’alumnat del curs Bàsic 3 de català, abans d’acabar el curs, ha sortit de l’aula per posar en pràctica els coneixements adquirits durant el curs a través d’unes pràctiques lingüístiques en diversos establiments adherits al programa Voluntariat per la llengua. Aquesta activitat, impulsada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), té com a objectiu fomentar l’ús real del català en contextos quotidians i trencar la barrera de la vergonya a l’hora de parlar-lo.
Els establiments visitats en aquesta ocasió han estat: El 5 d'abril, L’Amarant, Farmàcia Suñol, Mobel Baby, Smile, El Punt Creatiu, Strogoff, Mia, Salus, L’Esport, L’estanc de Dalt i Clínica veterinària Marcel Gustà. Abans de la sortida, l’alumnat, per poder interactuar amb els botiguers, ha preparat preguntes com: Quant temps fa que teniu la botiga? Per què vau decidir obrir aquest negoci? És vostra la botiga? Quins productes són els més venuts? Parleu altres llengües amb els clients?
Tot i això, el més enriquidor de l’activitat ha estat que moltes converses han fluït de manera espontània; a mesura que els alumnes es trobaven còmodes, han començat a improvisar preguntes fruit de la interacció, la curiositat i l’interès pel negoci i la persona que tenien davant. Molts han quedat sorpresos de descobrir que alguns dels comerciants amb qui conversaven eren els mateixos fundadors dels establiments.
Els alumnes han destacat l’alegria amb què els botiguers han acollit el seu esforç per parlar en català, cosa que els ha donat confiança i els ha animat a continuar practicant. També s’han mostrat agraïts per l’amabilitat i la paciència dels botiguers.
Aquestes pràctiques són, sens dubte, una manera efectiva de perdre la vergonya i llençar-se a parlar. Cal agrair als establiments adherits al Voluntariat per la llengua la seva predisposició i acollida, perquè sense la seva col·laboració no seria possible oferir als alumnes aquest espai de pràctica real.
Amb activitats com aquesta es referma el compromís de crear una societat més cohesionada i inclusiva, on el català sigui una eina de comunicació i d’integració per a tothom.
Els establiments interessats a col·laborar-hi poden contactar amb l’Oficina de Català (lagarriga@cpnl.cat – 677255286).