Es regularà l’aplicació del preu públic del Quercus i dels casals infantils en nou trams, diferenciats segons la renda familiar i el nombre de persones de cada família.
El plenari del mes de febrer, ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups, excepte Junts per la Garriga, que s'ha abstingut, la tarifació progressiva del Quercus i dels casals infantils, per la qual, el seu preu públic es determinarà en funció de la renda i el nombre de persones de cada família, establint-se nou trams de pagaments.
Així, els preus del Quercus oscil·laran entre els 50 i els 250 €, mentre que, en el cas dels casals infantils, les tarifes variaran segons els serveis triats (per exemple, el servei per tot el dia durant cinc setmanes podrà anar dels 70 als 350 €).
Lluís Marco, regidor d'Hisenda, ha explicat que d'aquesta manera s'actualitzen unes "tarifes obsoletes" i que, "amb aquesta nova visió del sistema tarifari, enlloc de subvencionar les famílies que no arriben, s'estableix un preu just segons els ingressos de cadascú, sense oblidar, naturalment, les famílies amb problemàtiques estructurals, que seran tractades com hem fet sempre des de Serveis Socials i amb els ajuts corresponents".
Montse Llobet, regidora de Junts per la Garriga, ha titllat de "millor aquesta tarifació", però ha considerat que "per algunes persones de classe mitjana seran ajudes simbòliques, ja que hi ha altres factures i despeses a tenir en compte, que no estan contemplades".
Des de la CUP, Pep Tarradas, ha donat el seu "sí crític", perquè el grup troba a faltar "un estudi tècnic que avali la proposta. No sabem si s'adequa a la realitat del nostre municipi. Per això, caldrà avaluar els resultats i fer-ne seguiment".
Carlos Martín, per part del PSC, ha remarcat que la tarifació "hauria d'haver arribat abans", ja que és de "justícia social aplicar-la". Martín ha recordat que el grup socialista espera "que la tarifació s'apliqui en altres serveis municipals abans d'acabar la legislatura".
El regidor de Ciutadans, Ángel Guillén, ha considerat "encertada" la tarifació progressiva i ha celebrat que es porti els ajuts "més enllà de les famílies en situació més desfavorable, sinó també a les de classe mitjana".
La modificació d'aquestes ordenances també implica canvis en els preus públics de les activitats de karate, ioga i gimnàstica de manteniment, i en les tarifes de la piscina municipal. També es modifiquen els preus de lloguer de les instal·lacions esportives municipals.
Modificació en l'ordenança de la plusvàlua
El ple també ha aprovat la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, la plusvàlua, per tal d'adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional del passat octubre, ajustant-se al màxim a les previsions d'ingressos del pressupost municipal.
Entre altres aspectes, amb la nova ordenança, aquell terreny que no ha experimentat increment del seu valor entre l’adquisició i la transmissió, no pagarà impost, i el terreny que s’ha transmès poc temps després de l’adquisició i que sí que ha experimentat un increment del seu valor real, haurà de suportar el gravamen màxim previst a l’impost.
Segons Lluís Marco, aquesta és "la proposta més justa d’aplicació d’aquesta ordenança per a la nostra ciutadania que, a més, complirà amb els objectius recaptatoris de la hisenda de la Garriga".
Per part de Junts, Montse Llobet ha considerat que la modificació suposarà "un increment abusiu" i ha afegit que "es tornen a apujar impostos aprofitant un canvi en la llei. Èticament no és correcte aquest augment de pressió fiscal en època de pandèmia".
Pep Tarradas, de la CUP, ha argumentat la seva abstenció com un acte "de responsabilitat" i ha recordat que el seu grup ha fet propostes per fer aquest impost progressiu i gravar l'especulació. "Ens trobem que la proposta vol modificar l'impost per arribar a la previsió d'ingressos", ha afegit.
Álex Valiente, regidor del PSC ha remarcat que el seu grup no ha pogut debatre les modificacions i ha qualificat d'"optimista afirmar que la ciutadania estarà contenta amb aquest repartiment. No s'ha valorat plantenjar un descens d'ingressos per la plusvàlua, sinó que es fa la modificació per quadrar les inversions del govern".
Des de Ciutadans, Ángel Guillén ha dit que "el govern treu l'instint de devorador fiscal", i "enlloc de suavitzar l'impost, ha intentat mantenir el nivell d'ingressos". Malgrat això, segons Guillén, "l'Ajuntament ingressarà menys en la majoria de casos".
La modificació s'ha aprovat amb els vots en contra de Junts i PSC i l'abstenció de la CUP i Ciutadans.
Ple amb quatre mocions
En el plenari també s'han portat a debat quatre mocions. La primera, presentada per ERC, CUP i regidors i regidora no adscrits, amb l'adhesió de Junts per la Garriga, en defensa del cànon sobre la disposició de residus a Catalunya. S'ha aprovat amb l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PSC.
La segona, presentada pels mateixos grups, ha estat una moció per tal de fer el pagament d'impostos estatals (IRPF i IVA) a l'Agència Tributària de Catalunya. S'ha aprovat amb els vots en contra de PSC i Ciutadans.
També presentada per ERC i regidors no adscrits, amb l'adhesió en aquest cas de CUP, Junts per la Garriga, PSC i Ciutadans, s'ha aprovat una moció en suport a la candidatura de la sardana a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO.
La darrera ha estat una moció presentada per ERC, CUP i regidors no adscrits, amb l'adhesió de Junts i del PSC, per la instal·lació d'una placa "Stolpersteine" en record dels residents a la Garriga Miguel i José Azuaga Vilallonga, deportats al camp de concentració de Mauthausen. S'ha aprovat amb el suport també de Ciutadans.