La nit és nostra: la castanyada

Última revisió 26-10-2022 12:51
28/10/2022

Acabem el mes d’octubre, i seguint la nostra tradició, menjarem castanyes i panellets. O potser hi ha qui es decanta més per celebrar la nit de Halloween el 31 d’octubre?

Antigament menjar castanyes i panellets era una recurs energètic per suportar la nit de freda del 31 d’octubre i resar pels difunts, era una celebració cristiana que commemorava als sants i ànimes que havien ascendit al cel i se celebrava  una vetlla amb l’estómac ple d’allò que dona la terra i alhora distreure la canalla.  

Halloween, en canvi, segueix una tradició que començà a Anglaterra, Escòcia i Irlanda, la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits. El 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots SantsHallow  és un mot que en anglès antic significa sant, , finalment la paraula  va passar a Halloween, que s’utilitza avui en dia per definir aquesta festa. 

Ben bé que vivim en una societat consumista que d’una manera o altra ens farà sortir al carrer per anar a comprar ja siguin castanyes, moniatos i panellets o bé hi haurà qui es disfressarà i s’atiparà de llaminadures. Tant una com l’altra, són festes, la Castanyada i Halloween, que commemoren la mort, una fase de la vida que, tot i ser inevitable, cada cultura tracta i encaixa de manera diferent, però en la majoria de casos sempre toca pessigar la butxaca i omplir la panxa. 

I ara toca fer una reflexió sobre quina celebració ens atrau més: ¿seguir la nostra tradició familiar de reunir-nos i muntar la festa amb els nostres productes o bé sortir al carrer i trobar-nos amb altra gent disfressada, com si fos Carnestoltes? La nit és nostra.