L'Ajuntament renova, així, el compromís adquirit anteriorment en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia Sostenible, amb un document que renova i amplia l'ambició climàtica europea.
La sessió plenària del mes de febrer ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia a Europa, una evolució del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia Sostenible.
El nou document, renova i amplia l'ambició climàtica europea i inclou accions de mitigació, adaptació i resiliència, i transició justa, en una sola iniciativa i constitueix el corrent principal del moviment europeu que involucra les autoritats locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.
Aquest Pacte té tres pilars principals:
a) Esdevé més ambiciós amb un compromís de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle més enllà del 55% per l'any 2030, mitjançant l'augment de l'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. I es fixa la visió d'assolir la neutralitat climàtica l'any 2050.
b) Incorpora el compromís d'avançar cap a la resiliència de les ciutats i pobles afegint la obligació de redactar un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions.
c) Que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible i la transició energètica sigui justa i no deixi a ningú endarrere.
"Com a Ajuntament de la Garriga, volem mantenir el nostre ferm compromís en aquesta lluita i seguir comprometent-nos a fer accions actives per a mitigar les conseqüències dels gasos d'efecte hivernacle", ha manifestat la regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan.
Montse Llobet, regidora de Junts per la Garriga, ha remarcat "la importancia de treballar conjuntament per protegir el territori" i ha recordat que "calen accions urgents perquè falta molt camí a fer i aquest és un pas més".
Des de la CUP, Irene Puig ha qualificat la mesura de "necessària per compensar l'emergència climàtica" i ha afegit que "calen també canvis estructurals, canvis de models de producció" per "corregir aquest problema sistèmic. Però és evident que aquest és un pas importantíssim".
Carlos Martín, per part del PSC, ha opinat que "l'Ajuntament s'ha conscienciat molt amb el medi ambient i la cura de l'entorn".
Ángel Guillén també ha proclamat el seu vot a favor.
Cal recordar que la Garriga és membre de la Xarxa de ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, des d'on s'ha elaborat un pla d'acció comarcal que marca objectius i accions comunes i que, posteriorment, cada municipi haurà de concretar.
A partir de l'adhesió al Pacte d’Alcaldies, es disposa de dos anys per elaborar el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), que recollirà totes les accions per a complir els objectius adquirits.