La pandèmia ocasionada per la covid-19 ha provocat força canvis a nivell global, canvis que afecten també la nostra tasca educadora. Fins ara, els estius es caracteritzaven per implementar des del Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de la Salut C17 campanyes de reducció de riscos adreçades a joves durant les festes majors i altres actes d’oci durant l’estiu, però aquest estiu aquestes festes populars organitzades des dels municipis no es duran a terme de la mateixa manera. Això significa que els i les joves no gaudiran d’una oferta lúdica nocturna a nivell municipal, la qual cosa no vol dir que deixin de buscar, i trobar, els seus propis espais per gaudir de la festa i relacionar-se entre iguals.
Així doncs, ens trobem que actualment s’està regularitzant el tancament dels establiments d’oci nocturn, fet que pot provocar i provoca un augment de les festes en espais privats i un possible augment dels anomenats “botellons”, així com concentracions de joves.
Actualment, els informes apunten al col·lectiu jove com un grup de risc de transmissió de la covid i els espais d’oci nocturn i de “botellon” com a espais de fàcil contagi. I això ha provocat que a dia 28 de juliol el Govern de la Generalitat hagi prohibit el consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública i la resta d’espais oberts al públic.
És per aquest motiu que sorgeix aquesta campanya: proposem una alternativa a les accions de prevenció i reducció de riscos dutes a terme, en la que s’oferirà un punt d’informació, assessorament i acompanyament mòbil. Pretenem informar de la prohibició de realitzar “botellons” per tal de reduir-los així com, simultàniament, treballar la reducció de les conductes de risc associades.
Sota el lema Escull el teu Rainbow! s’ha dissenyat una campanya que pretén oferir als joves en el seu propi espai d’oci nocturn un servei mòbil d’informació i assessorament i prevenció sobre consum de drogues, sexualitat, salut, diversitat, igualtat, mesures covid-19 i convivència. També s’oferirà material de reducció de riscos i prevenció.
La campanya es desenvolupa mitjançant dos agents de salut que es desplacen als espais d’oci i consum propis del jovent.
Aquesta és una campanya específicament dissenyada per un col·lectiu concret d’adolescents i joves. Aquelles persones que tot i la prohibició decideixen fer “botellons” i es centra en la prevenció selectiva i de reducció de riscos.
Durant la resta d’any es realitzen altres tipus d’accions de prevenció universal adreçada a tota la població d’adolescents, joves i famílies. Entre d’altres es duen a terme tallers als centres educatius de secundària on es treballen habilitats per la vida, educació emocional, etc. Així com tallers per famílies, per exemple.
Els municipis que hi participen d’aquesta campanya són L’Ametlla del Vallès, La Garriga, Figaró-Montmany i Tagamanent.