Lluís Plandiura, el gran col·leccionista és el nou llibre que l’associació La Garriga Secreta presentarà el 18 de març a les 19 hores a l’Auditori de l’Escola de Música.
L’obra, coordinada per Manel Vilar i amb pròleg de l’historiador Francesc Fontbona, fa una aproximació biogràfica d’aquest singular personatge vinculat a la Garriga però encara força desconegut al poble.
La família paterna de Lluís Plandiura (1882-1956) provenia de la Garriga, des d’on es van traslladar a Barcelona a meitat del segle XIX. Des de ben jove, Plandiura tenia la dèria de col·leccionar. Les obres d’art romàniques i gòtiques eren la part més valuosa de la seva col·lecció, però també destacaven les d’artistes contemporanis (Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Ricard Canals, Enric Galwey, Xavier Nogués...).
Als anys trenta, però, va vendre’s les obres d’aquesta primera col·lecció, que van comprar la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona i que avui es poden visitar a diferents museus (principalment el Museu Nacional d’Art de Catalunya).
Més tard, va reformar una casa de la seva família a la plaça de l’Església de la Garriga i hi va instal·lar una nova col·lecció. La casa es va acabar el 1936 i, en esclatar la guerra, va ser declarada Museu del Poble.Abans de morir va intentar negociar amb l’Ajuntament la cessió de la col·lecció, però no van arribar a un acord. A la seva mort, els hereus van vendre la casa, amb tot el seu contingut, als Maragall de la Sala Parés de Barcelona.
El llibre ‘Lluís Plandiura, el gran col·leccionista’ s’ha fet en col·laboració amb l’Ajuntament i d’altres entitats.