El Dia del Punt Volat

Última revisió 22-01-2024 12:06
24/01/2024

La nostra cultura té les seves efemèrides, sempre tenim coses a celebrar: el Dia de la Llengua Materna, el Dia de la Poesia, el Dia Internacional del Joc en Català... però ara, d’ençà de fa pocs anys, n’hem començat a celebrar una diada més: el 24 de gener commemorem el Dia del Punt Volat.

El punt volat és un símbol ortogràfic molt característic de la nostra llengua que col·loquem entremig de dues eles, quan estan geminades per marcar que s’han de pronunciar d’una forma determinada, com a les paraules següents: col·legi, vil·la, anul·lar, al·legoria...

A l’hora d’escriure-la és quan ens porta més maldecaps, en un teclat d’ordinador cal clicar majúscula + 3 produir el punt volat. En el cas dels mòbils o tauletes, si tenim configurat l’idioma català, només hem de prémer la lletra ela i ja ens apareixerà amb el punt volat.

El fet que una paraula dugui ela geminada no està lligat a cap regla específica ja que depèn de l’etimologia. Hem de marca la geminació a les paraules següents: col·legi, mil·límetre, síl·laba, vacil·lar, pel·lícula, varicel·la, goril·la, destil·lar... El següent pas seria pronunciar aquesta geminació, que ha de sonar igual que si pronunciéssim el local (dues eles sense formar el so de ella, com a lloca).

El català no és l’única llengua que empra el punt volat. El podem trobar en japonès, xinès, taiwanès, però també en francoprovençal, gascó o aragonès belsetà (el que es parla a la vall de Bielsa), més propers al català. I, alhora, també podem dir que no és una grafia exclusiva de les llengües: en matemàtiques el fem servir per representar les multiplicacions.

Però per què el 24 de gener celebrem el Dia del Punt volat i la Ela geminada? El motiu és molt senzill, el 24 de gener del 1913 es van aprovar les normes ortogràfiques del català modern, proposades per Pompeu Fabra, que establien l’ús del punt volat per escriure la ela geminada. Fins a l’any 2017, seguint la tradició anglosaxona del ‘Word Nerd Day‘, el dia de la paraula...que celebra una diada per a qualsevol cosa, no es va començar a celebrar aquest dia.

Actualment la pronúncia habitual no marca d’una manera clara aquest so doble de la ela, i això fa que a vegades tinguem dubtes a l’hora d’escriure algunes paraules. O aprenem a pronunciar-la bé i sabrem com s’escriu o escrivim bé i ens adonarem del canvi de pronúncia.