Durant la Festa Major, fes-te lliure!

Última revisió 24-07-2023 16:26
25/07/2023

Un any més, es posa en marxa la campanya Festa lliure, Fes-te lliure, amb l'objectiu gaudir d’unes festes lliures de violències masclistes i LGBTI-fòbiques.

Sovint, als espais d'oci es produeixen agressions masclistes (assetjament, intimidacions, tocaments, agressions físiques, exhibició de símbols o imatges vexatòries...). Per tal de garantir una Festa Major lliure de violències masclistes i LGBTI-fòbiques, en espais on ens puguem relacionar de manera lliure, es posa en marxa de nou la campanya Festa lliure, Fes-te lliure.

Amb aquesta campanya, es vol incidir en tots els nivells (prevenció, detecció, atenció i recuperació), implicant tota la ciutadania. Per això, tant si n'ets testimoni com li les pateixes, pots buscar complicitats i demanar ajuda al Punt Lila, que estarà ubicat a l'Espai Nits de la Doma. A més, el Punt Lila comptarà amb dinàmiques sobre sexualitat, violències sexuals... i amb merxandatge com braçalets, xapes, etc.

Protocol contra les violències masclistes

Des del Departament d’Igualtat s’ha elaborat el protocol específic d’actuació durant la Festa Major 2023, coordinadament amb la resta d’agents que hi intervenen. Aquest protocol vol treballar a diferents nivells:

  • Sensiblitzant, a través de cartells i missatges en paper o a les xarxes, posant música feminista entre actuacions i triant una programació amb perspectiva feminista.
  • Prevenint, amb merxandatge com braçalets, adhesius, bosses... i amb les dinàmiques del Punt Lila (mapes identificant zones segures del municipi, urna per opinar sobre la música...).
  • Detectant, comptant amb la tècnica d'Igualtat com a referent i oferint formació bàsica sobre les violències masclistes a personal municipal i d'altres equipaments, a comerços i a les persones que portaran les barres de Festa Major.
  • Atenent les persones que hagin patit una agressió, donant la informació adequada, respectant la víctima, sense qüestionar-la, recollint el relat i l'agressió, evitant el contacte entre pressumpte agressor i la víctima i fent saber al pressumpte agressor que rebutgem la situació i trucant al 112 o la Policia Local en cas necessari.
  • Treballant per la recuperació de la víctima amb el corresponent seguiment, donant atenció psicològica i assessorament jurídic des del SIAD i el SAI.

El regidor d'Acció Social, Carlos Martín, ha explicat que amb aquesta campanya "s'amplia allò que fem durant tot l'any, degut a l'increment d'activitat al carrer". "Necessitem tota la ciutadania implicada en aquesta lluita, perquè la Festa Major sigui segura i lliure de comportaments LGTBIfòbics o masclistes", ha afegit.

Formació per a la Festa Major

Precisament, fa tot just uns dies es va donar formació sobre abordatge de les violències masclistes a les entitats de la Garriga que portaran les barres de la Festa Major. Hi van assistir 23 persones d'entitats com l'Olímpic, el Club Handbol la Garriga, l'associació del Barri de Dalt, el Brou del Mestre, l'Ateneu Safareig o l'escola de dansa Disset.

També es va fer una formació específica per al personal de seguretat que treballarà durant la Festa Major.

En tots dos casos, les persones assistents van rebre formació sobre dades, definició i tipus de violències masclistes, sobre el protocol d'abordatge abans esmentat i també van adquirir pautes d'atenció a les víctimes.