Drons per detectar jaciments arqueològics

Última revisió 09-08-2021 09:24
09/08/2021

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica porta a terme vols experimentals amb drone a Can Terrers. Els treballs són el primer pas per al desenvolupament de nous mètodes de detecció a distància de jaciments arqueològics.

En col·laboració amb l'Ajuntament de la Garriga, membres del Grup d'Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP-ICAC) de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica han iniciat una sèrie de vols experimentals amb multi-rotor no tripulat (popularment conegut com a drone) com a part d'un projecte de recerca que busca desenvolupar nous mètodes de detecció a distància de jaciments.

Els camps adjacents a Can Terrers, així com altres jaciments de la Garriga, formaran part d'una recerca internacional que també s'està portant a terme a diversos punts de Catalunya (Empúries i Cabrera de Mar), al nord de Grècia i a l'illa de Sardenya. Els arqueòlegs visitaran aquests camps "experimentals" de forma puntual en diversos moments de l'any per tal de recollir dades i cal·librar l'instrumental de recerca.

La recerca està enfocada a desenvolupar un sistema basat en Intel·ligència Artificial que analitzarà imatges de molt alta resolució i identificarà la posició i forma de petits fragments de material arqueològic, com ara fragments de ceràmica trencada.

L'objectiu és que professionals de l'arqueologia puguin disposar d'un mètode ràpid i fiable per a crear mapes de la distribució de restes de cultura material. Aquests mapes es podran utilitzar tant per investigar l'ocupació d'una zona al llarg del temps com per a gestionar el patrimoni arqueològic i anticipar, per exemple, l'impacte de determinades infraestructures o plans urbanístics.

Fotografies: ICAC

Et pot interessar