Dia Internacional del Joc

Última revisió 25-05-2021 14:12
28/05/2021

És tan important el joc per a les persones que, ara fa 20 anys, es fixà un dia per a commemorar-lo, el 28 de maig. 

L’article 31 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant així s’expressa «el dret de l’infant al descans i a l’esplai, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts«. La iniciativa del Dia Internacional del joc va néixer des de l’Associació Internacional de Ludoteques (ITLA) el 1999. La Fundadora d’aquest dia és la Dra. Freda Kim. Aquest és un dia que se celebra a més de 40 països al voltant del món i cada vegada s’hi sumen més. A més és el 28 de maig perquè aquest dia es va constituir formalment amb acta constitutiva la ITLA, el que fa que la festa tingui antecedents i història.

El joc és el principal protagonista en les vides dels infants i també hauria de ser part de la vida dels adults, per motivar la creativitat, despertar la imaginació i dibuixar més d’un somriure en el nostre dia a dia, tan sovint atrafegat. Jugar permet passar estones disteses i divertides amb la família o els amics, a més, afavoreix la socialització, fomenta el diàleg i enforteix les relacions personals. 

Molts jocs ens demanen que despleguem estratègies. Per tant, ens esforcem per adaptar-nos a noves situacions, a trobar solucions imaginatives, a ampliar els nostres horitzons mentals i a modificar la nostra conducta. A vegades guanyarem i a vegades perdrem, però sempre ens beneficiarem de les victòries i les derrotes: aprendrem dels errors comesos i ens replantejarem la nostra actuació en futures partides. El joc ens ajuda a acceptar les frustracions i a conèixer les qualitats i els defectes propis.

Si parlem de jocs en català veiem que encara hi ha algunes mancances que de mica en mica anem reduint, hem de ser conscients que si mirem la televisió en català, escoltem la ràdio en català, llegim llibres en català, és normal que també vulguem jugar en català. Malgrat tot, cal que hi hagi una demanda de jocs en català, és necessària una sensibilitat lingüística per part de l'usuari a fi que les empreses incorporin la nostra llengua als seus productes. Per exemple, l'Scrabble és un jocs de taula traduït en més de 30 llengües, també el tenim en català, però som nosaltres qui hem de potenciar i exigir el producte en la nostra llengua perquè es vegi la necessitat de ser traduït al català. Disposem d'un cercador de jocs https://www.cpnl.cat/jocs/cataleg/ classificats per edats i tipologies, a més hi ha botigues arreu de Catalunya adherides al joc en català que disposen i ens acosten jocs en català. A la Garriga, disposem d'El petit indi, la llibreria Biset o llibreria Esplai