Dia Internacional de la Llengua Materna

Última revisió 22-02-2021 08:19
22/02/2021

El 21 de febrer és el dia Internacional de la Llengua Materna i el Consorci per a la Normalització Lingüística el vol commemorar organitzant un joc virtual.

El joc interactiu Volta al món amb les llengües a les xarxes socials, amb l'etiqueta #DILM_CPNL, serveix per repassar la situació lingüística dels cinc continents, a través de preguntes sobre les llengües que hi són presents, amb una atenció especial a l'origen lingüístic dels alumnes dels cursos de català i dels participants del Voluntariat per la llengua. Les preguntes mostren automàticament la resposta, amb l'explicació corresponent.

L’objectiu és també no perdre la nostra identitat, que cadascú sàpiga conservar la seva llengua per poder-la transmetre als altres, però si no la protegim, hi ha ocasions en què es pot sentir amenaçada i pot arribar a desaparèixer, emportant-se el patrimoni cultural i intel·lectual que la formava. Així, el Consorci vol posar el focus en la diversitat lingüística dels usuaris de l'organització, com a reconeixement i respecte per la pluralitat i la diversitat cultural, un dels valors que més identifica l'entitat.

D'acord amb les dades extretes de la darrera Memòria publicada del Consorci, les 15 primeres llengües inicials dels usuaris dels cursos de català nascuts a l'estranger són el castellà, l'àrab, l'amazic, el portuguès, l'urdú, el rus, el francès, l'anglès, el panjabi, l'italià, el romanès, el xinès, l'ucraïnès, el georgià i el tagàlog.

Des de l’any 2000, la UNESCO considera el 21 de febrer el dia Internacional de la Llengua Materna en reconeixement al Moviment per la Llengua Bengalí, commemorat a Bangladesh des de 1952. Aquell any, la policia i l’exèrcit de Pakistan, que ocupaven Bangladesh, van obrir foc contra la multitud de parlants de bengalí que es manifestaven a Dhaka pels drets lingüístics i pel reconeixement de la seva llengua com a llengua oficial al Pakistan.