Comença la campanya contra el mosquit tigre

Última revisió 11-05-2020 12:26
11/05/2020

Tot i transmetre diversos virus, es confirma que l’insecte no encomana el SARS-CoV-2.

Malgrat la situació actual, i tot i que els desplaçaments de persones i mercaderies han disminuït considerablement, l'augment de les temperatures i les pluges de la primavera comporten l'aparició, novament, del mosquit tigre i, amb ell, la seva capacitat d'actuar com a vector d'alguns tipus de malalties.

El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies. En conseqüència, el control preventiu pot aconseguir-se eliminant els llocs d'aigua on creix. I, aquí, és molt important comptar amb la col·laboració ciutadana.

Amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania i minimitzar els riscos derivats de la presència del mosquit tigre, s’inicia, doncs, la campanya de prevenció del mosquit tigre. En aquest sentit, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha preparat material per sensibilitzar la població i ajudar-la a detectar i erradicar la presència d’aquest insecte.

Un conte sobre el mosquit

Entre les diverses accions, s’ha editat un vídeo divulgatiu, un cartell informatiu i, fins i tot, un conte virtual. Sota el títol A la caça del mosquit ratllat, el conte es pot descarregar en format PDF aquí. Aquesta iniciativa vol fomentar el civisme i la cooperació dels infants i les seves famílies en la lluita contra el mosquit tigre i evitar-ne la seva propagació.

El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.