Com detectar notícies falses sobre les vacunes

Última revisió 30-07-2021 19:11
23/08/2021

Abans de creure, i fins i tot compartir, totes les informacions que ens arriben relacionades amb les vacunes de la COVID-19, val la pena reflexionar i verificar.

Així, és convenient fer-nos una sèrie de preguntes:

1. Tinc tota la informació?

Cal anar més enllà del titular, informar-se i llegir tota la notícia.

2. Per on m’arriba?

Cal qüestionar per quin canal arriba la informació. És un mitjà de comunicació conegut?

3. És creïble qui m’ho diu?

Cal valorar si la font ofereix garanties. La informació és verídica, contrastada i argumentada?

4. Ha estat manipulada?

Cal comprovar l’autenticitat de les imatges i dels àudios que ens arriben.

5. És un cas únic?

Una anècdota no és representativa.

6. Ho comparteixo?

No comparteixis informació si no tens la seguretat que és verídica i fiable.

Atura't, pensa i verifica

Des del departament de Salut, en recorden que les vacunes contra la COVID-19 han estat aprovades per les diferents agències reguladores, que vetllen per la seva seguretat i eficàcia, dues característiques fonamentals que en permeten l’aplicació i distribució.

Institucions com ara l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Agència Europea de Medicaments (EMA) o l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris han avaluat i observat tot el procés d’investigació i desenvolupament d'aquestes vacunes. Des dels diferents organismes i institucions es treballa per assegurar que tots els productes sanitaris compleixen amb els estàndards de qualitat i seguretat.

Actualment, les vacunes són la principal eina per fer front a la pandèmia de la COVID-19, sense oblidar d’altres mesures complementàries com ara la neteja de mans, la distància de seguretat, la mascareta i la ventilació dels espais tancats.

Per què s’han desenvolupat tan ràpidament?

El procés de disseny, desenvolupament i aprovació de les vacunes contra la COVID-19 ha estat més àgil de l’habitual perquè:

  • El genoma del virus estava publicat i accessible a tots els investigadors des del 10 de gener de 2020.
  • Més de 250 grups de treball han investigat i estudiat candidats a vacunes de forma simultània.
  • Es partia d’investigació prèvia sobre vacunes d’altres coronavirus.
  • La comunitat científica fa dècades que investiga en vacunes en general.
  • En cap cas s’ha saltat cap fase, simplement s’han superposat algunes etapes de la investigació clínica, sense que això hagi afectat el procediment d’investigació.
  • La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport al seu desenvolupament.
  • La investigació sobre la COVID-19 s’ha compartit a escala global i de manera coordinada entre la comunitat científica i els centres d’investigació.
  • Les vacunes s’han començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca. Per això, un cop aprovades, han pogut arribar a la població en un curt període de temps.