Bicentenari del Corpus a la Garriga

Última revisió 28-06-2017 12:39
26/05/2016

La Diada de Corpus celebra enguany el bicentenari. Tot i que hi ha constància escrita que el Corpus ja es celebra a la Garriga el segle XVII, i probablement amb anterioritat, la primera referència escrita que parla de l’element floral és el document de la visita pastoral del bisbe Pau Sitjar el 1816 on es descriu la processó “...las paredes de las casas cubiertas de ramos, las ventanas y balcones con tapices o cubrecamas segun las facultades de los vecinos, las calles sembradas de flores...”

Des de llavors, s'ha celebrat de manera ininterrumpuda fins i tot de 1936 a 1939, quan la Guerra civil va obligar a fer la festa dins l'Església.

L'any 1940 hi ha constància de les primeres catifes florals al carrer de Cardedeu, però algunes fonts assenyalen que va ser l'arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall qui va fer la primera davant de casa seva, can Raspall, a la plaça de Santa Isabel, l'any 1928.

Al 1956 es va convocar el primer concurs de catifes amb premis en metàl·lic fins que l'any 1961 es van substituir per una placa commemorativa. Això va fer que la festa anés agafant el caire més popular que té ara. Els veïns dedicaven molt d'esforç a organitzar sortides per anar a collir ginesta i verd, que s'enmagatzemava per tallar-lo durant diverses nits fent tertúlia o anant fins al Maresme per collir els clavells.

Actualment s'han anat substituint algunes flors, sobretot la ginesta, per altres materials, ja que les condicions de treball i el ritme de vida que es porta dificulten la tasca, molt lenta, de recollir-ne. L'any 1994, després de molts anys, es va recuperar la tradicional enramada (cobrir les parets amb branques de pollancre), encara que només es fa al centre del poble. També s'han anat organitzant diverses activitats que serveixen per promocionar el poble.

L'any 1985 la incorporació de les escoles a la confecció de les catifes va garantir-ne la continuïtat en implicar els més petits a la festa. També aquell any es van iniciar el concurs de cartells, destinat als adolescents i joves, i el concurs d'aparadors, que li donen un caire més artístic.

L'Associació Cultural Corpus la Garriga (anteriorment, Comissió de Corpus) treballa conjuntament amb l'Ajuntament de la Garriga i la Parròquia de Sant Esteve per preparar la diada durant tot l'any.

L'any 2015 les catifes de la Festa de Corpus de la Garriga varen ser declarades element festiu tradicional d'interès nacional.