Es presenta el Banc d'ADN per buscar desapareguts de la guerra civil

Última revisió 23-02-2016 09:39
22/02/2016

El proper 26 de febrer es presentarà, a la Garriga, el Banc d'ADN, una iniciativa que lluita per la identificació de les víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil.

Aquest projecte, iniciat el 2012 pel departament de genètica forense de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Bosch i Gimpera, ha permès crear un protocol per fixar mostres familiars en un banc genètic. Es tracta de recollir ADN pur dels familiars de persones desaparegudes durant la guerra Civil, per tal que quan s’obrin fosses i es facin exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable. A Catalunya encara queden per exhumar 240 fosses comunes i actualment ja són unes 4.600 famílies les que han sol·licitat buscar els seus familiars.

En aquest sentit, l’Ajuntament, aquest any 2016, té previst pagar les despeses a tres famílies de la Garriga per tal que puguin utilitzar aquest servei de recerca. Els interessats, que hauran de seguir un protocol, poden posar-se en contacte amb l’àrea de Patrimoni a patrimoni@ajlagarriga.cat o acostar-se a la xerrada del dia 26.

Durant la presentació de la iniciativa, que es farà a les 20 h a l’Auditori, es projectarà el curtmetratge El camí d’un protocol, que ha guanyat el premi del Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona.

Aquesta és una de les activitats del programa de Commemoració del Bombardeig i de Foment de la Pau, que organitza cada any l'Ajuntament.

Enllaços