Reunió de la Junta Local de Seguretat

Última revisió 22-03-2021 17:54
17/03/2021

La Junta de Seguretat Local ha servit per repassar les dades policials al municipi i per aprovar el Pla local de Seguretat 2021 - 2024.

Aquest dimecres s'ha celebrat a la Garriga la reunió de la Junta de Seguretat Local, una trobada entre responsables dels diferents cossos policials i de seguretat (Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Bombers de la Garriga) i l'Ajuntament per posar en comú les dades sobre seguretat viària, seguretat ciutadana i convivència.

La Junta de Seguretat Local també ha servit per aprovar i presentar el Pla local de Seguretat de l'Ajuntament de la Garriga 2021 - 2024, un document guia per als propers anys, que marcarà les actuacions en matèria de seguretat previstes d'aplicació al municipi. Es tracta d'un pla molt transversal que ha volgut implicar les diferents àrees del consistori (serveis socials, salut, via pública...).

Municipi segur

Per a elaborar-lo, s'ha fet una diagnosi prèvia de la situació del municipi pel que fa a seguretat. Com a dada destacable, cal dir que les actuacions de la Policia Local en l'any 2020 han disminuït respecte els anys anteriors, passant de les 9.305 intervencions el 2019, a les 5.262 al 2020. Cal tenir en compte, però, dos factors: que les dades recollides del 2020 arriben fins al dia 31 d'octubre, i que la situació de pandèmia ha fet d'aquest un any excepcional, amb dades més baixes del que seria habitual. Malgrat tot, són unes xifres que fan de la Garriga un municipi segur, segons les conclusions dels informes presentats.

Concretant més, hi ha dues tipologies d'actuació on les xifres baixen més sensiblement: les actuacions de trànsit (que passen de les 1226 intervencions el 2019, a les 775 el 2020) i les de seguretat ciutadana (que baixen de les 3730 del 2019, a les 1806 del 2020). Les actuacions relacionades amb la seguretat ciutadana, precisament, són les que generen un major volum de feina. Aquestes inclouen totes aquelles actuacions orientades a reduir els riscos i la sensació d'inseguretat en la ciutadania.

Pel que fa a les actuacions de trànsit, destaquen les infraccions per estacionament i els accidents de trànsit, en tots els casos, lleus o que només van comportar danys materials. La disminució de l'accidentalitat es relaciona amb la pacificació de diverses zones del municipi a través de la prohibició de circular a més de 30 quilòmetres per hora.

Algunes de les actuacions contemplades en el pla ja s'han començat a implementar. És el cas de la policia de proximitat, un servei conjunt entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra que vol millorar el contacte amb la ciutadania.