La Garriga commemora l'aniversari del bombardeig

Última revisió 21-01-2014 19:12
18/01/2014

La Garriga commemora, un any més, l’aniversari del bombardeig que el gener de 1939 va sacsejar la vida al municipi.

Els actes programats inclouen, en primer lloc, l’espectacle al carrer “La Garriga a la guerra!”. El muntatge de Nats Teatre, que es farà el proper 26 de gener a les 12.00 h al voltant de l’església, es va estrenar ara fa 5 anys, en els actes de commemoració del 70è aniversari.

Serà el dia 29, just en el moment de l’esclat de les bombes, a les 14.45 h que es farà l’acte institucional i l’ofrena davant el refugi antiaeri de l’estació.

Dins del programa d’activitats hi haurà un cicle de xerrades sobre el conflicte. Les tres xerrades es faran a can Raspall a les 20 h, i comptaran amb la participació de destacats historiadors i investigadors catalans. 

La primera, a càrrec de Pelai Pagès, es farà el 30 de gener i versarà sobre les causes del conflicte; la segona, amb la participació de Ricard Vinyes, es farà el 6 de febrer i girarà al voltant de les seves conseqüències, la repressió i la postguerra; i la darrera, que es farà el dia 13 i comptarà amb Joan Garriga, concretarà i explicarà com va ser el conflicte al Vallès Oriental.

I tancarà la programació la presentació, el dia 15 de febrer, del documental “Ni perdono ni oblido”, fruit d’un treball de recerca de Joan Giralt, alumne de l’institut Vil·la Romana.
Mentre durin les activitats de commemoració, la façana de l’ajuntament també s’ambientarà, amb algunes imatges de la guerra i la postguerra a la Garriga.

La programació vol recordar l’atac que va patir la Garriga el 29 de gener de 1939 quan dues esquadrilles d’avions feixistes, carregats amb 120 bombes, van atacar el municipi, causant un mínim de 15 víctimes mortals i nombrosos danys materials. Aquest any, a més, es compleixen també 75 anys del massiu exili republicà.

Et pot interessar