El paper fonamental de les dones en l'alimentació i la matança

Última revisió 28-02-2023 14:55
01/03/2023

Una xerrada sobre el paper de les dones en la matança del porc i la inauguració de l'exposició "Dones del Montseny, espais viscuts", activitats prèvies per donar el tret de sortida a l'11a Fira de la Botifarra.

Can Raspall acull aquest divendres al vespre la inauguració de la Fira de la Botifarra amb la xerrada "Temps de matances: cròniques amb veu de dona", a càrrec d’Inés Butrón Parra, professora d’Història de la gastronomia al CIB – Culinary Institut of Barcelona i Asunción Oliveras, mocadera jubilada.

En la seva ponència, la historiadora i la mocadera ens parlaran de com la dona ha estat l'encarragada de l'alimentació en entorns rurals, des de la cura dels animals, la producció d'aliments derivats, la conservació, el rebost i la cuina. Un paper que prenia rellevància en temps de matança.

La xerrada anirà seguida de la inauguració de l'exposició "Dones del Montseny, espais viscuts", produïda pel Museu Etnològic del Montseny, La Gabella.

El personal tècnic del Museu d’Arbúcies ens farà una breu introducció sobre la recerca de les dades i imatges de l’exposició que pretén generar coneixement des d’una perspectiva de gènere i donar visibilitat al paper que havien tingut les dones en el context de la societat rural tradicional del Montseny.

L’exposició s’emmarca dins del Pla d’igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny i de les ODS 2030, que pretén afavorir la igualtat de dones i homes en tots els àmbits de la societat.

Es podrà veure fins al 31 de març de dilluns a divendres de 9 a 17 hores i durant la fira de 10 a 19 hores dissabte, i de 10 a 15 hores diumenge.