La Garriga demanarà la Creu de Sant Jordi per Albert Benzekry i Fortuny

Última revisió 21-12-2022 20:50
22/12/2022

El consistori en ple aprova una moció per tal de sol·licitar que es concedeixi aquest reconeixement al cronista i fotògraf.

El ple del mes de desembre, darrer de l'any, va aprovar una moció, presentada per tots els grups municipals, per tal de demanar la Creu de Sant Jordi per Albert Benzekry i Fortuny.

La moció té el seu origen en la petició que un grup de persones van fer als partits polítics en la presentació de les memòries de Benzekry, el passat 18 de novembre al Teatre de la Garriga - El Patronat.

Segons el text aprovat, els grups municipals i els regidors i regidora no adscrits proposen fer la petició ja que Benzekry és el cronista de tot el segle XX de la Garriga, "tant en l’aspecte fotogràfic com en el recull diari de la vida quotidiana del poble, -un grandíssim patrimoni que ben poques poblacions catalanes poden tenir- que es deu al treball, a la constància i a la paciència de l'autor".

També per ser l'autor de la Història Gràfica de la Garriga i La Garriga dia a dia, per la seva participació en la preservació del patrimoni, per haver la seva lluita per aconseguir el primer institut de Batxillerat i Formació Professional de la Garriga, com a patró de la Fundació Maurí i creador del seu arxiu i com a Persona Il·lustre de la Garriga.

Carlos Martín va llegir la moció en nom del PSC i abans va fer un agraiment a les persones de la Garriga Secreta que van demanar al consistori fer la petició.

Carlota Torné, de Junts per la Garriga, va remarcar Albert Benzekry i Fortuny, "amb la seva extensa obra i el seu activisme cultural mereix amb escreix aquest reconeixement".

Per part de la CUP, Pep Tarradas va explicar que "pel valor patrimonial que dona al municipi, pel nombre de documents de la Fundació Maurí, sent-ne l'Albert Benzekry i Fortuny impulsor i creador, pel valor històric dels 11 volums i per les nombroses cronologies que ha anat compilant i per la seva participació activa i compromesa a la Garriga, és important impulsar aquesta moció".

Ángel Guillén, de Ciutadans, va dir que "és un luxe pel poble tenir una persona com l'Albert Benzekry i Fortuny", per haver fet "una tasca encomiable dutant tantes dècades. No tenir la Creu no li restarà valor, però tenir-la elevarà a tot Catalunya el que ja sabem aquí d'ell".

Jordi Pubill, en nom dels regidors i regidora no adscrits ha posat de manifest la seva "profunda admiració pel que representa l'Albert Benzekry per la Garriga, per la tasca que ha fet i que fa. És una institució garriguenca".

I per part d'ERC, Dolors Castellà va destacar, a més de la seva vàlua com a cronista, la seva vàlua humana, que demostra amb el seu treball, que recull tant esdeveniments significatius, com la quotidianitat". El treball que fa i seguirà fent "és un privilegi per les generaciuons que venen".

La moció es va aprovar enmig dels aplaudiments de les persones presnts a Can Luna, inclòs el mateix Albert Benzekry i Fortuny, qui va intervenir agraint "que tot el consistori s'hagi posat d'acord". "Tant si se'm concedeix la medalla com si no, estaré content igual, bé estaré més content si la tinc", va afegir.

Altres punts aprovats

El ple també va aprovar una altra moció, en aquest cas presentada pels grups Junts per la Garriga, CUP, PSC, Ciutadans i els regidors i regidora no adscrits, amb l'adhesió d'ERC, demanant l'assignació d'una plaça de Tècnic en educació infantil (TEI) a l'escola Tagamanent.

D'altra banda, es va aprovar per unanimitat l'inici d'expedient i encàrrec a la Comissió de participació i barris la revisió i modificació de l'Ordenança de policia i bon govern. Aprovada el 1977, aquesta ordenança presenta un llenguatge mancat de sensibilitat i es troba obsoleta en la majoria de preceptes legals. La Comissió de participació i barris serà l'encarregada de redactar la proposta de modificació.

La sessió també va servir per aprovar definitivament algunes ordenances municipals, després de desestimar les alegacions presentades: l'Impost sobre Bens Immobles, l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres i l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana.

Finalment, també es van aprovar per unanimitat les bases per regir les condicions d'accés al programa d'arranjaments d'habitatges promogut per la Diputació de Barcelona a la Garriga. El programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de persones grans o amb necessitats especials, fent reformes en banys, cuines, de millora d'accessibilitat o d’eficiència energètica, per un import màxim de 2000€.

Fins ara, hi accedien casos detectats des de Serveis Socials, coordinats amb la treballadora social de Salut i la tècnica de Dependència i Discapacitat. Amb les noves bases, serà una convocatòria oberta, tot i que les derivacions de Salut i Serveis Socials tindràn més puntuació.