Es busca material de la Guerra Civil per a fer un llibre

Última revisió 04-12-2018 15:29
28/11/2018

L’associació La Garriga Secreta, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Garriga, està treballant en l’elaboració d’un llibre sobre vivències de la Guerra Civil de famílies garriguenques per commemorar el 80è aniversari del bombardeig que va viure el municipi.

Per aquest motiu, es vol fer una crida a tota la ciutadania que pugui conservar material relacionat amb el conflicte, com cartes des del front, dietaris personals, memòries, fotografies, etc, per tal d’incloure’l en la publicació.

L’entitat ja compta amb cartells, postals i cartes des del front, com és el cas de les que ha cedit Francesc Mas i Pujadas, que relaten les vivències del seu oncle, Jaume Pujadas, en el front. Mercè Pujadas, cosina del soldat, explica que “a les cartes enyorava la casa, la família i la feina”.

Segons Joan Garriga, de la Garriga Secreta, aquests materials ajuden a “entendre la vida quotidiana i el malviure al front. Parlen de la gana, els records, ens apropen a l’enyor dels soldats”. En definitiva, “donen un aspecte més humà i desmitifiquen el conflicte, allunyant-lo d’una visió més heroica”.

Tothom qui vulgui cedir materials (que, si així ho desitgen, seran retornats als seus propietaris després de fer-ne còpia), pot contactar amb l’àrea de Patrimoni del Consistori a través del correu patrimoni@ajlagarriga.cat.

La intenció és que el llibre vegi la llum durant el 2019, coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil.