Els partits a favor del 9N signen la denúncia internacional de l'Estat

Última revisió 07-11-2014 11:39
06/11/2014

Els representants dels partits favorables a la consulta de la Garriga han fet un acte unitari el dia 6 de novembre a la sala de Plens de l'Ajuntament per tal de mostrar el seu suport al 9N i demanar públicament "que ens permetin el dret a participar".

Segons l'alcaldessa, Meritxell Budó, a la Garriga "ens estem defensant de drets fonamentals, que ens intenen manllevar". "Independenment dels nostres matissos, som 14 regidors dels 17 del consistori de la Garriga els que apostem amb fermesa perquè es permeti al poble català i al de la Garriga exercir el seu dret a participar i decidir amb llibertat el futur del seu país", va argumentar Budó.

Al seu torn, Martí Porter, d'ICV, ha llegit una declaració de l'assamblea del partit en que es mostraven cansats de l'actitud del govern espanyol ja que "no és culpa dels catalans que els successius governs espanyols teinguin por de la llibertat d'expressió". ICV reconeix que el procés no és el que haguéssin volgut però demanen una participació massiva i pacífica de la ciutadania sigui quina sigui la opció". 

Per la seva banda, Xavier Bernaldo de SI, demana que "el govern no es tiri, en cap cas enrere, i que es convoquin eleccions immediates. Des de SI volen que a través d'una llista unitària de país, es declari, al Parlament de Catalunya, la independència nacional", tal i com podeu consultar a l'enllaç adjunt.

"Que tothom surti al carrer com s'ha fet els últims anys perquè així es pugui sentir la veu del poble", ha estat una de les peticions de Neus Marrodán d'Acord, que també ha demanat que es puguin fer unes eleccions "per tal de deixar de ser independentistes per ser independents".

Albert Jiménez de CiU anima als garriguencs a fer de diumenge, una Diada històrica. "Aquest procés no té aturador i cada cop tenim més ganes d'anar a votar", ha afegit. Jiménez fa seu l'eslògan d'aquest dies "Votarem pels nostres avis i àvies i pels nostres fills i filles".

Al finalitzar la roda de premsa, els representants polítics han signat el document de denúncia que sol·licita a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al consell Europeu i a l’OSCE que “portin a terme totes les actuacions necessàries per garantir que la ciutadania de Catalunya pugui decidir, democràticament, el seu futur polític”. Aquest document, que diversos càrrec electes ja van firmar dimecres passat en un acte al Parlament, també el podran signar els ciutadans, diumenge.

El text, que es pot consultar en el document adjunt, denuncia que la posició espanyola “contravé la pràctica internacional pròpia d’estats democràtics de composició plurinacional i el dret internacional”. Concretament, s’especifica que és contrària a l’opinió del Tribunal Suprem del Canadà que en el seu dictamen del 1998 va avalar un referèndum tot i que la constitució canadenca no preveu el dret a l’autodeterminació.

El document constata que per “raons de legitimitat democràtica” Catalunya té caràcter de “subjecte polític i jurídic sobirà” i que, com a tal, es coneix a si mateix el dret a decidir el seu futur polític.