Petjades d'una guerra passada per connectar amb els conflictes actuals

Última revisió 16-01-2024 09:57
18/01/2024

La commemoració del bombardeig del 1939 a la Garriga compta amb un programa d’actes que vol connectar el que va passar aquí fa 85 anys amb el que succeeix arreu del món encara avui.

Un any més, la Garriga commemora l’aniversari del bombardeig feixista que va patir la població el 29 de gener de 1939. Enguany, fa 85 anys, i l’objectiu, com és habitual, és mantenir viva la memòria històrica, recuperar els testimonis més propers i recordar que els conflictes i les guerres, malauradament, segueixen existint arreu del món.

Els actes començaran divendres 26 de gener i s’allargaran fins a finals de febrer. S’hi inclouen xerrades, rutes i visites guiades, cinema, teatre, música i l’acte institucional de record de les 15 víctimes mortals garriguenques, que tindrà lloc diumenge 28 de gener, a les 12 hores, a la fossa comuna del cementiri de la Doma.

Una de les novetats d’enguany i que constituirà l’acte inaugural de la commemoració és la presentació del Dietari de la Guerra Civil a la Garriga, 1936-1939, d’Antoni Bulbena-Tosell, un intel·lectual de la Renaixença catalana que narra les seves vivències, opinions i informacions que recollia sobre el conflicte en aquestes memòries. La presentació comptarà amb Jordi Serra i Massansalvador, editor de l’obra (podeu llegir-ne una entrevista a la contraportada d’aquest butlletí).

Visites i actes culturals

En l’apartat de visites i rutes, la commemoració d’enguany ha programat un itinerari guiat pel camp d’aviació de Rosanes (27 de gener), visites teatralitzades al refugi (10 de febrer), una pedalada pels espais de memòria de la Garriga (18 de febrer) i l’itinerari guiat “Modernisme i guerra, històries creuades”.

Els actes culturals també seran protagonistes de la commemoració, amb l’actuació musical de l’Escola Municipal de Música “Tambors per la pau” (30 de gener), l’obra teatral El mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai (9 de febrer), i la sessió de cinefòrum Carretera a Gusen (16 de febrer).

Podeu consultar tota la programació detallada al document adjunt i a www.lagarriga.cat i www.visitalagarriga.cat.