S'aprova una moció per regular la caça a la Garriga

Última revisió 04-02-2019 14:11
04/02/2019

El grup municipal de SI va presentar al plenari de gener una moció per regular la caça lliure al municipi, que va ser aprovada per 13 vots a favor i 3 abstencions dels regidors de CUP i PSC.

El text presentat per Solidaritat reclama aquesta regulació, segons el regidor Xavier Bernaldo, “atès que darrerament s’han produït alguns incidents entre caçadors i veïns de la Garriga, que s’han vist caçadors amb l’arma carregada i disparant pel bosc de Malhivern, mentre hi passegen famílies, i que hi ha caçadors que no respecten la norma de recollir els cartutxos usats”, entre altres.

Per tot això, es demana regular aquesta activitat, declarar zones de seguretat, com el bosc de Malhivern, el Torrent de la Mesquita i els camins i pistes forestals de la Garriga, o estudiar una alternativa a la cacera pel control de la població del senglar.

Des del PDeCAT, Mertixell Budó va destacar que és “important escoltar totes les parts implicades”, ja que l’elaboració d’aquesta regulació ha de ser una “decisió de poble”. Budó també va recordar que s’està elaborant un estudi “que permeti una diagnosi amb possibles accions pel control de la població de senglars” i que el nombre de caçadors està disminuint.

Neus Marrodan, en nom d’Acord-ERC, va remarcar la importància “d’estudiar la totalitat del territori” a l’hora d’establir aquestes zones de seguretat.

Per la seva banda, Clara Dachs, de la CUP, va justificar l’abstenció del seu grup argumentant que “la moció no és la forma més adient” per regular la caça lliure. També va remarcar la necessitat de treballar el tema de “forma més col·lectiva (amb propietaris, caçadors...)”.

Ángel Guillen, de Ciutadans, va qualificar la moció de “necessària” i també va apostar per una extensió de les zones de seguretat.

Des del PSC, Alex Valiente va abstenir-se per semblar “que la moció es planteja arrel de culpabilitzar un col·lectiu”, tot i ser “favorables a treballar en una regulació”.

Carme Farrerons, d’Iniciativa, també va votar a favor per considerar que “hi ha alarma” entorn aquest tema.

Al seu torn, Bernaldo va respondre que “la idea era posar el tema sobre taula sense criminalitzar els caçadors”.

Futura ordenança de l’arbrat

El plenari del mes de gener també va aprovar per unanimitat l’inici d’expedient i l’encàrrec a la Comissió de Territori la redacció de l’avantprojecte de l'Ordenança de l'arbrat i dels espais verds de la Garriga.

La regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan, va explicar que aquest document haurà de regular les accions que es puguin dur a terme al voltant de l’arbrat del municipi, així com els drets i deures dels ciutadans al voltant dels arbres i els espais verds.

Tots els grups  municipals van celebrar la iniciativa, especialment la CUP, que al maig del 2018 va presentar una moció reclamant aquesta ordenança.

Malhivern
Malhivern