Reobertura del Pou Calent

Dimecres, 31 d'octubre de 2018 a les 00:00

La Garriga reobrirà el Pou Calent, situat al carrer Banys nº 31, el proper dimecres 31 d'octubre a les 17 h.

Després de la neteja i la rehabilitació realitzades aquest 2018, actualment, l’aigua del Pou Calent s’extreu a 65 metres de profunditat. Tot i que la temperatura pot patir lleugeres variacions, l’aigua es capta a uns 59 ºC i surt a l’exterior a una mica menys de 50 ºC. Actualment, s’extreuen 5.000 litres per hora, però la veta permetria extreure’n fins a 90 mil.

L’horari d’obertura del pou serà de 10-13 h i de 17-20 h.

De moment, i després de diferents analítiques, l’aigua que en surt està classificada com a “NO APTA PER AL CONSUM” atès que hi ha un paràmetre químic superior al límit permès per la normativa actual (RD140/2003). L’Ajuntament mantindrà el control analític trimestral de l’aigua amb l’objectiu de seguir vetllant per la salut de la població. Si es normalitzés l'alteració, passaria a classificar-se com a “Apta per al consum”. Es poden consultar les analítiques als documents adjunts.

El Pou Calent, que conté la representació més antiga que es coneix de l’escut municipal, és fruit de la lluita per l’ús públic de l’aigua termal. Quan, al segle XIX, la Garriga tenia tres pous públics d’aigua termal, aquest, el que teniu al costat, ja era conegut com a Pou Calent. Davant de les pressions dels balnearis, l’Ajuntament en va aconseguir preservar la servitud comunal, el servei públic.  I és que el pou no era on és ara, sinó dins del terreny que hi ha al seu darrere, de propietat particular, i s’hi accedia per un petit passadís.

Va ser l’any 1863 que l’Ajuntament va assegurar que no es pogués tancar l’accés públic al pou. Nou anys més tard, però, la propietat va demanar traslladar el pou arran de carrer, per poder tancar el passadís que entrava “a casa seva”. L’Ajuntament ho va permetre, i aquest és el Pou Calent que ha arribat als nostres dies, construït l’any 1872, però amb la data de 1863, quan es va confirmar el seu ús públic.

Darrera actualització: 14.11.2018 | 12:38