L'Ajuntament consultarà la possibilitat de posar el nom d'U d'octubre a un carrer o plaça

Última revisió 28-09-2018 15:18
01/10/2018

El ple del mes de setembre va aprovar, per 14 vots a favor i 2 en contra, una moció presentada per PDeCAT, Acord-ERC, la CUP i Solidaritat per dedicar un espai públic de la Garriga a l’u d’octubre.

La moció va comptar amb els vots a favor dels grups municipals que van presentar-la i també el d’ICV, després que s’acceptessin dues modificacions proposades per la portaveu del grup, Carme Farrerons: que en la consulta a la ciutadania es pregunti si es vol fer aquest canvi de nom i en cas de resposta afirmativa, es prioritzi canviar la nomenclatura d’algun carrer o plaça amb nom religiós.

L’alcaldessa, Meritxell Budó, després de fer la lectura de la moció, va explicar que es va decidir presentar-la després d’algunes accions ciutadanes “que venien a demanar que l’Ajuntament estudiés l’opció de posar el nom d’U d’octubre a algun carrer o plaça”, en referència a la modificació del nom del Passeig per “Passeig de l’1 d’octubre” duta a terme per un grup de persones.

Per part d’Acord-ERC, Lluís Marco va esmentar “molts motius que van fer aquell dia inoblidable”. “La nostra obligació és mantenir aquest record i posar el nom d’U d’octubre a un carrer o plaça és una bona manera de fer-ho”, va expressar el regidor.

Roger Prims, de la CUP, va destacar que “el 1r d’octubre mereix un reconeixement” i va afegir que s’adherien a la moció “en record de la repressió i la dignitat”.

Ángel Guillén, de Ciutadans, que va votar en contra de la moció, va manifestar que no s’havia seguit el reglament del Nomenclàtor, ja que “cal presentar una memòria prèvia que justifiqui la necessitat del canvi de nom”. També va argumentar que la Comissió del Nomenclàtor no ha de generar espais de decisió popular.

El portaveu del PSC, Alex Valiente, que també va votar en contra, va destacar que “amb aquesta moció es trenca la neutralitat i es decideix que la via pública sigui només d’una part de la Garriga”.

Xavier Bernaldo, de Solidaritat, va recordar que cal commemorar els actes de l’1 d’octubre de l’any passat.

Carme Farrerons, va voler incloure un parell de modificacions a la moció per votar-hi a favor: preguntar  a la ciutadania la necessitat d’aquest canvi de nom i en cas afirmatiu, “que el canvi sigui per guanyar laïcitat en el poble” i que es substitueixi un nom religiós.

S’amplia la recollida de trastos

El plenari també va aprovar, per 11 vots a favor de l’equip de govern i Iniciativa, i 5 abstencions, la modificació en el servei de recollida d’escombraries per tal d’ampliar el servei de recollida porta a porta de voluminosos a tot el matí de dilluns, de manera que es passi dels 15 serveis als 25. Aquest canvi comporta un increment de pressupost d’11.352 euros i traspassar el servei de recollida de poda als dimecres.

La regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan, va justificar el canvi explicant que la recollida de voluminosos “és una de les principals problemàtiques” del servei de neteja. “Fins ara, els ciutadans han d’esperar una setmana o dues des que demanen el servei fins que es pot donar”. Amb l’ampliació, també es pretén minimitzar el llançament de trastos al voltant dels contenidors.

Des de la CUP, Clara Dachs va reclamar la “necessitat de fer una anàlisi prèvia de les necessitats reals dels veïnat de la Garriga”.

Ángel Guillén, de Ciutadans, va dir que potser per solucionar aquest problema, se’n pot tenir un altre per la recollida de la poda.

Des del PSC, Alex Valiente va recordar que fa temps que reclamen un estudi econòmic sobre el servei de recollida d’escombraries i que “sense haver vist aquest informe no es pot donar validesa a la proposta”.

Xavier Bernaldo, de Solidaritat, va lamentar no haver participat en la Comissió de Territori “per decidir si canviar el dia de la recollida de poda és una bona decisió”.

Neus Marrodan va respondre que la modificació es proposa amb un estudi previ fet i que es tracta de la millor solució que es pot encabir en el contracte actual.