La Fira de la Botifarra, un projecte que creix

Última revisió 03-03-2020 14:40
03/03/2020

La Fira de la Botifarra 2020, que es celebra aquest cap de setmana, es presenta amb un concepte revisat, molt focalitzat en la gastronomia i el producte agroalimentari de proximitat.

Per poder assolir aquest repte des de l’Ajuntament s’ha comptat amb la implicació del mateix sector cansalader, del sector productor, d’entitats i d’associacions.

Sector cansalader
Tot i no estar constituïts formalment com a entitat, l’ànima de la fira és el sector cansalader local, que és la referència en l’organització de la fira. La marca comercial ‘botifarra de la Garriga’ està registrada per l’Ajuntament que, en el marc d’un pla més ampli, està treballant per potenciar la seva promoció.

Associació Agrària
El poble compta amb un col·lectiu productor divers i de gran qualitat: l’Associació Agrària de la Garriga. La seva habitual participació en la fira, precisament, ha permès impulsar aquest caràcter identitari i de producte de territori, que es vol ampliar a tota la comarca. A més de l’exposició i venda dels productes locals, l’associació ha configurat un atractiu programa d’accions paral·leles. Entre les seves activitats hi destaquen, per exemple, un tast de mongetes del ganxet, un taller de fer botifarres, una l’activitat per descobrir les olors de les plantes de la Garriga, un taller d’horta i planters o un taller de cistelles de temporada.

Xarxa de Productes de la Terra
Per completar l’oferta principal de cansaladeria i de producció de la Garriga, aquesta 9a edició ha volgut eixamplar l’oferta amb altres sectors de proximitat. La millor manera de fer-ho ha estat poder comptar amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Oriental i el projecte liderat per la Diputació de Barcelona: la Xarxa de Productes de la Terra VO. Aquesta agrupació compta amb més d’un centenar de persones que cultiven productes de l’horta, derivats làctics, begudes, olis, herbes, llegums, cereals, alguns d’ells amb una especial singularitat, com l’oli Vera del Vallès, el vi D.O. Alella, les mongetes del ganxet o els borregos de Cardedeu.

Projecte Mexcla’t
Un dels principals atractius de la Fira de la Botifarra ha estat, des dels seus inicis, la mostra gastronòmica, que aquest any es renova i s’anomenarà ButiTast.  L’espai gastronòmic, on el públic podrà degustar-hi una gran diversitat de tapes i platets, el gestionarà l’entitat Projecte Mexcla’t. S’ubicarà a la plaça de l’Església i serà una oportunitat perfecta per tastar i conèixer la cuina local.

Altres col·laboracions
També col·laboren amb la fira la Direcció General d’Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, per una banda, i entitats, centres educatius del municipi i el Centre de Visitants de la Garriga, entre d’altres.  

Per tot plegat, un dels èxits de la Fira de la Botifarra és la complicitat de les entitats i de tot el sector.

Podeu consultar el programa i tota la informació sobre la Fira de la Botifarra 2020 aquí.

Fira de la Botifarra
Fira de la Botifarra