Increments i noves bonificacions en l'IBI

Última revisió 13-01-2020 13:04
12/11/2019

El ple extraordinari celebrat dimecres 6 de novembre va servir per aprovar les ordenances fiscals per al proper exercici. Entre les modificacions aprovades, hi ha la introducció de noves bonificacions i alguns augments de l’Impost sobre Bens Immobles.

En concret, pel que fa a bonificacions, se’n creen de noves per a immobles on hi hagi activitats d’especial interès, i per aquells que es destinin a borsa de lloguer.

En quant als increments, el diferencial de l’IBI per als domicilis es veurà augmentat en el valor de l'IPC anual (0,3%). També tindran una pujada oficines, edificis comercials, industries, edificis destinats a l’oci i l’hostaleria i els esportius, que afectarà en major mesura els negocis que tenen un valor cadastral que, de mitjana, supera els 300.000 o 400.000 euros.

La modificació es va aprovar per 8 vots a favor, 2 abstencions (PSC) i 7 vots en contra (Junts per la Garriga i Ciutadans).

El regidor d’Hisenda, Lluís Marco, va remarcar que la proposta de l’equip de govern, en matèria recaptatòria “és introduir la fiscalitat progressiva enlloc de la tarificació social”. És a dir, “corregir l’aportació per garantir que qui més percep, més aporti, i al contrari”.

Des de Junts per la Garriga, Jordi Pubill va recordar que en l’anterior mandat els impostos es van congelar. Sobre la pujada de l’IBI, va recalcar que “els principals afectats seran el teixit empresarial garriguenc”.

Segons Pep Tarradas, regidor de la CUP, “l’IBI és lleugerament baix a la Garriga”, d’aquí la importància d’aquesta modificació, malgrat no recull exactament la proposta del seu grup municipal.

Per la seva banda, el regidor del PSC Alex Valiente, va donar “confiança a la proposta final de les ordenances, però amb un vot de dubte pel que fa a l’IBI”.

Ángel Guillén, de Ciutadans, va considerar que la pujada de l’IBI “perjudicarà els negocis que no ho estan passant bé del tot, farà que marxin altres i que no en vinguin de nous”.

D’altra banda, el plenari va aprovar per 8 vots a favor, 9 abstencions (de Junts per la Garriga, CUP i Ciutadans) la modificació de l’ordenança fiscal de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, per la qual es bonificarà les empreses que realitzin contractacions indefinides i a persones en risc d’exclusió social o amb mobilitat reduïda.

Ple ordenances
Ple ordenances