Hi havia un llac a la Garriga?

Última revisió 27-11-2017 14:47
27/11/2017

Aquest dijous 30 de novembre es presentarà, a la cafeteria Ca la Mila, un estudi històric i arqueològic sobre l’evolució del paisatge a la zona nord de la plana al·luvial del Congost a la Garriga (la zona de CanTorrents i Ca n’Illa principalment).

El motiu inicial de la recerca fou la localització, en una documentació escrita medieval, de referències a l’existència d’un llac, o estany, en aquell sector a partir del segle XIII. Segons els autors, l’arqueòleg Arnau Garcia Molsosa i l’historiador Jaume Oliver, hi ha indicis de l’existència d’un llac, que es trobaria a la zona on actualment hi ha l’escola Giroi i l’institut Vil·la Romana.

L’estudi ha permès localitzar documentalment el llac, però ha servit per molt més, ja que ha possibilitat reconstruir al llarg de la història l’evolució dels paisatges de la zona, així com les grans inundacions que l’han afectat en diferents moments.

L’estudi s’ha publicat electrònicament, dins de la web del Centre de Documentació Històrica de la Garriga  i compta, per primer cop, amb un visor treballat amb un Sistema d’Informació Geogràfica, que permet jugar i interactuar amb diverses capes d’informació.