La lluita contra els estereotips

Última revisió 08-03-2016 10:52
08/03/2016

El cicle d’activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones, es proposa, també reflexionar entorn als estereotips de gènere que encara avui segueixen molt arrelats a la societat. Una manera de fer-ho, és coneixent els casos de dones que ocupen feines o duen a terme activitats que tradicionalment s’han considerat masculines.

A la Garriga per exemple coneixem a l'Ana Ruiz barbera,; la Jessica Sànchez, boxejadora; la Natàlia Lapuerta, baixista; la Carla Valls, enginyera tècnica industrial especialitzada en electrònica i la Tània Montes, futbolista.

En aquest sentit, el 19 de març la Torre del Fanal acollirà una exhibició de dones barberes, on professionals del sector de la barberia faran una demostració en públic de la seva feina. Serà de 17 a 19 hores i l’activitat serà oberta a tothom.

El fet que, encara avui, hi hagi professions molt masculinitzades i d’altres de feminitzades és una bona mostra de la manera com la societat segrega les ocupacions per raó de gènere i crea espais masculins i espais femenins. En general, les tasques relacionades amb la cura de persones acostumen a ser les més feminitzades, i les professions que requereixen esforç físic i habilitats tècniques acostumen a relacionar-se amb el gènere masculí. Alhora, està comprovat que les professions més feminitzades acostumen a ser menys valorades, menys reconegudes i, conseqüentment, més precàries. Les treballadores, a Europa, guanyen de mitjana un 17% menys que els homes per cada hora treballada, i a Catalunya només un 8,8% dels càrrecs directius d’empreses els ocupa una dona. Els contractes a temps parcial i l’atur també incideixen més en elles que en ells.

Així mateix, les dones que desenvolupen tasques tradicionalment “masculines” sovint s’han d’enfrontar a recels per part de la societat, que encara se sorprèn davant de certes realitats. La Garriga no és cap excepció: al poble hi ha dones que es dediquen a activitats encara molt masculinitzades i, algunes d’elles, han volgut compartir el seu testimoni