La nit de dissabte a diumenge es canvia l'hora

Última revisió 22-10-2015 13:51
22/10/2015

La matinada d'aquest dissabte 24 d'octubre a diumenge, 25 d'octubre, entrarà en vigor l'horari d'hivern. Cal endarrerir els rellotges una hora, de manera que a les 3 tornaran a ser les 2.

El canvi d'hora obeeix a una directiva europea que afecta tots els Estats membre de la Unió per millorar l'eficiència en la despesa energètica. Segons dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), l'estalvi per llar a Catalunya ha estat en els últims set mesos d'entre 9 i 10 euros.

La pràctica d'endarrerir el rellotge una hora a l'hivern i avançar-lo a l'estiu es va generalitzar de forma desigual a partir del 1974, en produir-se la primera crisi del petroli. Com a resposta, alguns països van decidir avançar el rellotge una hora per poder aprofitar millor la llum del sol i, gràcies a això, consumir menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des del 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys, segons explica el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

En total, es calcula que el canvi horari haurà generat un estalvi de 27 milions d'euros a Catalunya. Un 90% d'aquest estalvi es produeix en el sector domèstic.

 

 

 

canvi d'hora
canvi d'hora