La festa de Corpus recuperarà les llumenetes

Última revisió 08-06-2020 14:12
08/06/2020

Una de les novetats d’aquesta edició marcada pel confinament serà la recuperació de les llumenetes: la il·luminació amb què tradicionalment es guarnien enramades, finestres i balcons.

Des de l’organització s’anima tothom a guarnir finestres i balcons amb petits punts de llum (espelmes, bombetes, petits leds...) com a gest de memòria de la gent que ha patit més intensament les conseqüències de la pandèmia.

Les llumenetes són una tradició del Corpus de la Garriga, que ara es vol recuperar i que es troba explicada al llibre La Garriga, el balneari i jo, de Pere Blancafort de Rosselló. En aquesta obra, l’autor parla sobre què eren les llumenetes i quan s’encenien, en aquest fragment:

"La vigília venien carretades de branques que s’anaven a tallar a les vernedes de la Passola o de Querol. En carrers molt estrets (tot just amb pas pels carros i sense voreres), amb les cases baixes tapades totalment per branques de vern o pollancre, només es veien els forats negres de les finestres. Anaves pel carrer i semblava que caminessis pel fondal d’una torrentera. De molt petit havia arribat a veure pins sencers plantats a cada banda de la porta d’algunes cases que es volien lluir més que ningú. A les branques dels pins hi posaven clavells vermells, serpentines  i fanalets japonesos de papers de colors amb candeles a dins. Aquesta petita lluminària s’acompanyava amb rengles de minúscules llànties d’oli ficades en gots de vidre vermell, blau i groc, en files que resseguien els empits de les finestres. Hi havia qui aconseguia fer rengles de llànties amb closques de caragols".

 

Domassos als balcons

A més de convidar veïns i veïnes a il·luminar les seves finestres, també se’ls anima a guarnir-les amb domassos i flors.

Els domassos es poden adquirir a la modisteria Montse Codina (c. Can Xic Corder, 2) on també es venen mascaretes inspirades en la festa.

Activitats adaptades per diumenge 14

Tot i no poder celebrar la festa de Corpus de la manera habitual, el diumenge 14 l’organització ha preparat algunes activitats de caire simbòlic per fer present la festa al municipi.

És per això que al matí es confeccionarà una catifa i una altar a les escales de l’església, es guarnirà el balcó de l’Ajuntament i es farà el tradicional Ou com balla a la mateixa plaça.

Des de la Fundació Maurí també es confeccionarà un altar que, sota el nom Alegoria de Corpus, es podrà veure de dijous a diumenge a la seu de la fundació (c. Cardedeu, 17).

De bon matí, a més, hi haurà unes matinades per despertar el veïnat i anunciar l’inici del dia de Corpus.

Un altre acte important serà el ball d’homenatge a les víctimes de la Covid-19 al poble: una dansa solemne que es farà a la plaça i que oferirà l’entitat La Garriga Balla.

Des de les entitats de cultura popular, s’ha preparat, també, una instal·lació estàtica a l'entrada de l'Ajuntament que representarà la seva implicació imprescindible i valuosa en la diada.


Compartim el Corpus!

Des de l’organització es demana a la població que s’animi a elaborar les seves pròpies catifes a casa, que guarneixi els balcons... i que comparteixi les seves creacions a les xarxes socials fent servir l’etiqueta #UnCorpusDiferentLG.

Per a la gent més creativa, es fa una convocatòria d’stop motions inspirats en la celebració per donar més visibilitat a la jornada. 

Els centres escolars també participaran de la diada, tot preparant activitats amb l'alumnat.


 

Sorpresa musical

Com ja s’ha avançat, la diada tindrà molts més sopreses. Entre elles, el llançament del vídeo en què han participat més de 100 artistes del poble per enregistrar la “Cançó de Corpus”.

La cançó, que forma part de la tradició i la història de la Garriga, s’ha arranjat i adaptat. També se n’ha fet un vídeo en espais emblemàtics de la Garriga.

El resultat de tot plegat es podrà conèixer ben aviat a les xarxes oficials i al web de l’Ajuntament.